Ontwenningsverschijnselen GHB en GBL

Wat zijn GHB en GBL?

GHB (gamma-hydroxyboterzuur) en GBL (gamma-butyrolacton) zijn krachtige centraal zenuwstelsel depressiva die vaak als recreatieve drugs worden gebruikt. GHB is van nature aanwezig in het lichaam, terwijl GBL een industrieel oplosmiddel is dat zich in het lichaam omzet in GHB. Beide stoffen staan bekend om hun euforische en verdovende effecten, waardoor ze populair zijn op feesten en in het uitgaansleven.

Gebruik van GHB en GBL

Het gebruik van GHB en GBL kan leiden tot een diepe ontspanning, verhoogde sociale vaardigheden en een versterkt gevoel van verbondenheid met anderen. Dit kan echter ook leiden tot gevaarlijke situaties, zoals een overdosis of het verlies van het bewustzijn. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van GHB en GBL niet zonder risico’s is.

Risico’s van GHB en GBL gebruik

Naast de gewenste effecten kunnen GHB en GBL ook ongewenste bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, braken, duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden en geheugenverlies. Bij langdurig gebruik kunnen verslaving en afhankelijkheid ontstaan, wat kan leiden tot ernstige ontwenningsverschijnselen wanneer men probeert te stoppen.

Ontwenningsverschijnselen van GHB en GBL

Bij het stoppen met GHB of GBL kunnen ontwenningsverschijnselen optreden, die zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn.

Lichamelijke symptomen

Lichamelijke symptomen van GHB- en GBL-ontwenning kunnen zijn:

 • Trillingen
 • Zweten
 • Spierpijn
 • Hartkloppingen
 • Verhoogde bloeddruk
 • Slaapproblemen
 • Misselijkheid en braken

Psychische symptomen

Psychische symptomen van GHB- en GBL-ontwenning kunnen zijn:

 • Angst
 • Depressie
 • Prikkelbaarheid
 • Rusteloosheid
 • Concentratieproblemen
 • Nachtmerries

Ontwenningsverschijnselen tijdsduur

De duur van de ontwenningsverschijnselen varieert per persoon, maar meestal beginnen de symptomen binnen enkele uren na het stoppen en kunnen ze enkele dagen tot weken aanhouden.

Behandeling van GHB en GBL ontwenningsverschijnselen

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de ontwenningsverschijnselen van GHB en GBL te verlichten en het herstel te bevorderen.

Medicatie

Artsen kunnen medicijnen voorschrijven om de symptomen van ontwenning te verlichten, zoals benzodiazepines voor angst en slaapproblemen, of bètablokkers voor hartkloppingen en hoge bloeddruk.

Therapie en counseling

Psychotherapie en counseling kunnen helpen bij het aanpakken van de psychische aspecten van verslaving en het ontwikkelen van gezonde coping-strategieën. Cognitieve gedragstherapie en motivatie-interviewen zijn enkele van de meest effectieve benaderingen.

Ondersteunende omgeving

Een ondersteunende omgeving, zoals een ontwenningskliniek of zelfhulpgroep, kan een belangrijke rol spelen bij het herstelproces. Deze omgevingen bieden medische en emotionele steun, evenals een veilige plek om te herstellen zonder blootstelling aan drugs.

Het belang van professionele hulp

Het zoeken van professionele hulp is cruciaal bij het omgaan met GHB- en GBL-ontwenning, vanwege de ernstige risico’s die gepaard gaan met zelfontwenning.

Risico’s van zelfontwenning

Zelfontwenning kan leiden tot ernstige complicaties, zoals uitdroging, ondervoeding, hallucinaties, aanvallen en zelfs de dood. Bovendien is de kans op terugval groter zonder professionele begeleiding en ondersteuning.

Voordelen van professionele hulp

Professionele hulp biedt toegang tot medische zorg, therapieën en een gestructureerd herstelplan. Dit kan het ontwenningsproces veiliger en effectiever maken, en de kans op een succesvol herstel vergroten.

Conclusie

Ontwenningsverschijnselen van GHB en GBL kunnen zowel lichamelijk als psychisch belastend zijn. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken bij het stoppen met het gebruik van deze stoffen, vanwege de ernstige risico’s en complicaties die kunnen optreden bij zelfontwenning. Door medische ondersteuning, therapie en een ondersteunende omgeving kan het herstelproces veiliger en effectiever worden gemaakt, wat leidt tot een grotere kans op een succesvolle en duurzame verandering.

Veelgestelde vragen
 1. Zijn GHB en GBL hetzelfde? Hoewel GHB en GBL chemisch verwant zijn en vergelijkbare effecten hebben, zijn ze niet hetzelfde. GHB is een natuurlijk voorkomende stof, terwijl GBL een industrieel oplosmiddel is dat zich in het lichaam omzet in GHB.

 2. Hoe lang duren ontwenningsverschijnselen van GHB en GBL? De duur van de ontwenningsverschijnselen varieert per persoon, maar meestal beginnen de symptomen binnen enkele uren na het stoppen en kunnen ze enkele dagen tot weken aanhouden.

 3. Is het mogelijk om te stoppen met GHB en GBL zonder professionele hulp? Hoewel sommige mensen erin slagen om zonder professionele hulp te stoppen, is dit zeer riskant en wordt het sterk afgeraden. Zelfontwenning kan leiden tot ernstige complicaties en een verhoogd risico op terugval.

 4. Welke behandelingen zijn beschikbaar voor GHB en GBL ontwenning? Behandelingen voor GHB en GBL ontwenning kunnen medicatie, psychotherapie, counseling en ondersteunende omgevingen zoals ontwenningsklinieken en zelfhulpgroepen omvatten.

 5. Zijn er medicijnen die kunnen helpen bij GHB en GBL ontwenning? Ja, artsen kunnen medicijnen voorschrijven om de symptomen van ontwenning te verlichten, zoals benzodiazepines voor angst en slaapproblemen, of bètablokkers voor hartkloppingen en hoge bloeddruk.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛