Wat is 5-Hydroxytryptophan (5-HTP)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

5-Hydroxytryptophan (5-HTP) is een supplement dat vaak wordt gebruikt als natuurlijke behandeling voor verschillende aandoeningen, zoals depressie, angst, slapeloosheid en migraine. Het wordt ook gebruikt als een alternatief voor antidepressiva, omdat het de productie van serotonine in de hersenen kan verhogen. In deze gids zullen we ingaan op wat 5-HTP is, hoe het werkt, de aanbevolen dosering, effecten en mogelijke bijwerkingen.

Wat is 5-Hydroxytryptophan (5-HTP)?

5-HTP is een aminozuur dat van nature voorkomt in het lichaam. Het wordt geproduceerd uit het aminozuur tryptofaan en vervolgens omgezet in serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij stemming, slaap en eetlust. 5-HTP-supplementen worden gemaakt van de zaden van een Afrikaanse plant genaamd Griffonia simplicifolia.

Hoe werkt 5-HTP?

5-HTP verhoogt de productie van serotonine in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij stemming, slaap en eetlust. Lage serotonine niveaus zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op depressie, angst en slapeloosheid. 5-HTP-supplementen worden vaak gebruikt om deze aandoeningen te behandelen.

Duur:

Het duurt ongeveer 30 minuten tot een uur voordat 5-HTP begint te werken. De effecten kunnen tot 12 uur aanhouden, afhankelijk van de dosering.

Dosering:

De aanbevolen dosering van 5-HTP varieert afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Voor depressie en angst wordt meestal een dosering van 150-300 mg per dag aanbevolen, verdeeld over twee of drie doses. Voor slaapstoornissen wordt vaak een dosering van 100-300 mg voor het slapengaan aanbevolen. Voor migraine wordt meestal een dosering van 400-600 mg per dag aanbevolen, verdeeld over twee of drie doses.

Effecten:

De effecten van 5-HTP kunnen verschillen afhankelijk van de persoon en de dosering. Enkele van de meest voorkomende effecten zijn:

 • Verbeterde stemming
 • Verminderde angst
 • Verbeterde slaapkwaliteit
 • Verminderde eetlust
 • Verminderde migraine symptomen

Bijwerkingen:

Hoewel 5-HTP als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren, zoals:

 • Maagklachten
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Seksuele disfunctie

Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u begint met het nemen van 5-HTP, vooral als u andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft.

FAQs:

 1. Kan 5-HTP verslavend zijn? Nee, 5-HTP is niet verslavend.

 2. Kan 5-HTP de bloeddruk verlagen? Er is enig bewijs dat 5-HTP de bloeddruk kan verlagen, dus mensen met lage bloeddruk moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van dit supplement.

 3. Kunnen kinderen 5-HTP nemen? Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar de veiligheid van 5-HTP bij kinderen, dus het wordt niet aanbevolen voor kinderen.

Conclusie:

5-Hydroxytryptophan (5-HTP) is een natuurlijk supplement dat kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Het kan helpen bij de behandeling van depressie, angst, slapeloosheid en migraine door de productie van serotonine in de hersenen te verhogen. Het is echter belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u begint met het nemen van 5-HTP, vooral als u andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft. Bovendien moet u zich houden aan de aanbevolen dosering en rekening houden met mogelijke bijwerkingen. Als u overweegt om 5-HTP te gebruiken, is het het beste om advies in te winnen bij een gekwalificeerde zorgverlener.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛