Wat is 5-MAPDB? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

5-MAPDB is een psychoactieve stof die behoort tot de familie van de entactogenen, ook wel bekend als empathogenen. Deze verbinding is nauw verwant aan MDMA, een populaire recreatieve drug die bekend staat om zijn euforische en empathogene effecten. 5-MAPDB heeft echter een iets andere chemische structuur die de farmacologische eigenschappen en effecten verandert. In dit artikel zullen we onderzoeken wat 5-MAPDB is, hoe het werkt en wat u moet weten over de duur, dosering, effecten en mogelijke bijwerkingen.

5-MAPDB, ook bekend als 1-(2,3-dihydrobenzofuran-5-yl)-2-pyrrolidine-1-yl-pentan-1-on, is een synthetische verbinding die behoort tot de klasse van entactogenen. Deze chemische verbinding is nauw verwant aan MDMA en andere gesubstitueerde fenethylaminen, maar heeft een iets andere chemische structuur. 5-MAPDB is een wit kristallijn poeder dat doorgaans wordt verkocht als research chemical of designer drug. De effecten op mensen zijn niet goed onderzocht en het is niet goedgekeurd voor medisch of therapeutisch gebruik.

Hoe werkt 5-MAPDB?

Net als MDMA werkt 5-MAPDB als een serotoninevrijmakend middel en een serotonineheropnameremmer. Dit betekent dat het de afgifte van serotonine in de hersenen verhoogt en tegelijkertijd de heropname ervan voorkomt, wat leidt tot een toename van het serotoninegehalte en een langdurige activiteit van deze neurotransmitter. Serotonine is een neurotransmitter die stemming, eetlust, slaap en andere fysiologische functies reguleert. Door het serotoninegehalte te verhogen, produceert 5-MAPDB gevoelens van euforie, empathie en gezelligheid. De exacte werkingsmechanismen van 5-MAPDB zijn echter niet goed begrepen en er is meer onderzoek nodig om de effecten ervan volledig te begrijpen.

Dosering van 5-MAPDB

De dosering van 5-MAPDB varieert afhankelijk van de tolerantie van het individu, lichaamsgewicht en eerdere ervaring met psychoactieve stoffen. De aanbevolen startdosis is echter ongeveer 80-120 mg. Het wordt niet aanbevolen om de 150 mg te overschrijden, omdat hogere doses het risico op bijwerkingen kunnen verhogen. Het is ook belangrijk om minstens 2-3 uur te wachten voordat u opnieuw doseert, aangezien het enige tijd kan duren voordat de effecten van 5-MAPDB zich volledig manifesteren.

Duur van 5-MAPDB

De effecten van 5-MAPDB duren doorgaans tussen de 4-6 uur, met de piek ongeveer 2-3 uur na inname. De duur en intensiteit van de effecten kunnen echter variëren, afhankelijk van de dosering, het metabolisme van het individu en andere factoren.

Effecten van 5-MAPDB

De effecten van 5-MAPDB zijn vergelijkbaar met die van MDMA, maar ze kunnen minder intens en korter duren. Enkele van de meest voorkomende effecten van 5-MAPDB zijn:

 • Euforie en stemmingsverbetering
 • Verhoogde gezelligheid en empathie
 • Meer energie en alertheid
 • Verbeterde zintuiglijke waarneming en waardering van muziek
 • Minder angst en stress
 • Verhoogd libido en seksuele opwinding

5-MAPDB kan echter ook enkele negatieve bijwerkingen veroorzaken, vooral bij hogere doses of bij frequent gebruik.

Potentiële bijwerkingen van 5-MAPDB

Enkele van de mogelijke bijwerkingen van 5-MAPDB zijn:

 • Misselijkheid, braken en diarree
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Zweten en uitdroging
 • Kaakklemmen en tandenknarsen
 • Slapeloosheid en moeite met slapen
 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Angst, paniekaanvallen en psychose
 • Serotoninesyndroom, een mogelijk levensbedreigende aandoening die kan optreden wanneer de serotoninespiegels in de hersenen te hoog zijn.

Voorzorgsmaatregelen en veiligheidsrichtlijnen

Als u overweegt 5-MAPDB te gebruiken, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico op bijwerkingen of complicaties te verkleinen. Hier volgen enkele veiligheidsrichtlijnen:

 • Begin met een lage dosis en wacht tot de effecten zich volledig manifesteren alvorens opnieuw te doseren.
 • Blijf gehydrateerd en drink veel water, maar drink niet te veel water, aangezien dit kan leiden tot hyponatriëmie, een gevaarlijke aandoening die kan optreden wanneer de elektrolytenbalans in het lichaam wordt verstoord.
 • Vermijd het gebruik van 5-MAPDB als u een voorgeschiedenis heeft van hartaandoeningen, hoge bloeddruk of andere medische aandoeningen die kunnen worden verergerd door stimulerende middelen.
 • Combineer 5-MAPDB niet met andere medicijnen of medicijnen, vooral niet met medicijnen die de serotoninespiegel of het cardiovasculaire systeem beïnvloeden.
 • Neem pauzes tussen gebruik om uw lichaam te laten herstellen en het risico op tolerantie en afhankelijkheid te verminderen.
 • Als u negatieve bijwerkingen of symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Veelgestelde vragen

Vraag: Is 5-MAPDB legaal?
A: 5-MAPDB is niet goedgekeurd voor medisch of therapeutisch gebruik en de wettelijke status verschilt per land. In veel landen wordt het beschouwd als een gereguleerde stof of een designerdrug, en het bezit, de distributie en het gebruik ervan kan illegaal zijn.

Vraag: Kan 5-MAPDB worden gedetecteerd in drugstests?
A: Ja, 5-MAPDB kan worden gedetecteerd in drugstests, vooral die waarbij wordt gescreend op amfetaminen en MDMA.

Vraag: Kan 5-MAPDB verslavend zijn?
A: Net als andere entactogenen kan 5-MAPDB verslavend zijn, vooral bij frequent gebruik of hoge doses. Het exacte risico op verslaving en afhankelijkheid is echter niet goed bekend en er is meer onderzoek nodig.

Conclusie

5-MAPDB is een psychoactieve stof die vergelijkbare effecten heeft als MDMA en andere entactogenen. De chemische structuur en farmacologische eigenschappen zijn echter iets anders, wat de duur, dosering en mogelijke bijwerkingen kan beïnvloeden. Als u overweegt 5-MAPDB te gebruiken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico op bijwerkingen te verminderen. Volg altijd de doseringsrichtlijnen, blijf gehydrateerd en zoek medische hulp als u negatieve symptomen ervaart. Onthoud dat 5-MAPDB niet is goedgekeurd voor medisch of therapeutisch gebruik en dat de juridische status per land verschilt.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛