Wat is 8-Chlorotheophylline? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

8-Chlorotheophylline is een stof die wordt gebruikt als medicijn om de luchtwegen te verwijden. Het behoort tot de groep van de methylxanthinen, die ook theofylline en cafeïne omvat. 8-Chlorotheophylline wordt voornamelijk gebruikt om astma te behandelen en te voorkomen. Het kan ook worden gebruikt om andere aandoeningen te behandelen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en bronchitis. In dit artikel zullen we je meer vertellen over 8-Chlorotheophylline, inclusief de dosering, effecten en bijwerkingen.

Dosering

De dosering van 8-Chlorotheophylline hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand van de patiënt. Het wordt vaak voorgeschreven in tabletvorm, maar kan ook intraveneus worden toegediend. De dosering kan variëren van 200 mg tot 1200 mg per dag, afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering strikt te volgen om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Effecten

8-Chlorotheophylline werkt als een bronchodilator, wat betekent dat het de luchtwegen verwijdt en de ademhaling vergemakkelijkt. Het ontspant de spieren rond de luchtwegen en vermindert ontstekingen, wat kan helpen bij het verminderen van astma-aanvallen en het voorkomen van symptomen van COPD en bronchitis. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de ademhaling tijdens het slapen bij mensen met slaapapneu.

Bijwerkingen

Hoewel 8-Chlorotheophylline nuttig kan zijn bij het behandelen van luchtwegaandoeningen, kan het ook bijwerkingen hebben. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

 • Misselijkheid en braken
 • Hoofdpijn
 • Maagklachten
 • Hartkloppingen
 • Slapeloosheid

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Verwardheid
 • Hallucinaties
 • Convulsies
 • Hypotensie
 • Abnormale hartslag

Als je een van deze bijwerkingen ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je arts. Zij kunnen bepalen of de voordelen van de behandeling opwegen tegen de mogelijke risico’s.

Het is ook belangrijk om op te merken dat 8-Chlorotheophylline kan interageren met andere medicijnen, waaronder antidepressiva, antibiotica en anticonvulsiva. Het is daarom essentieel om je arts op de hoogte te stellen van alle medicijnen die je gebruikt voordat je begint met 8-Chlorotheophylline.

FAQs

 1. Wat is de duur van 8-Chlorotheophylline?

De duur van 8-Chlorotheophylline varieert afhankelijk van de dosering en de manier waarop het wordt toegediend. Over het algemeen begint het binnen een uur na inname te werken en kan het enkele uren tot een dag duren.

 1. Hoe vaak moet 8-Chlorotheophylline worden ingenomen?

De frequentie van inname van 8-Chlorotheophylline varieert afhankelijk van de voorgeschreven dosering en de aandoening die wordt behandeld. Het kan variëren van één keer per dag tot drie keer per dag.

 1. Is 8-Chlorotheophylline verslavend?

8-Chlorotheophylline heeft geen verslavende eigenschappen. Het is belangrijk om echter de voorgeschreven dosering te volgen om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Conclusie

8-Chlorotheophylline is een medicinale stof die wordt gebruikt om de luchtwegen te verwijden en verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder astma, COPD en bronchitis. Het werkt als een bronchodilator en kan helpen bij het verbeteren van de ademhaling bij mensen met slaapapneu. Hoewel het nuttig kan zijn bij de behandeling van luchtwegaandoeningen, kan het ook bijwerkingen hebben. Het is daarom belangrijk om de voorgeschreven dosering te volgen en eventuele bijwerkingen te melden aan je arts.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛