Wat is Amantadine? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Amantadine is een medicijn dat gebruikt wordt om de symptomen van de ziekte van Parkinson en de bijwerkingen van sommige medicijnen te behandelen. Het kan ook gebruikt worden om de griep te behandelen en te voorkomen. Amantadine werkt door de werking van dopamine en andere chemische stoffen in de hersenen te verbeteren.

In dit artikel gaan we dieper in op de werking van Amantadine, de dosering, duur, bijwerkingen en effecten van dit medicijn.

Wat is Amantadine?

Amantadine is een medicijn dat al sinds de jaren 60 wordt gebruikt om de symptomen van de ziekte van Parkinson te behandelen. Het is een antiviraal middel dat ook wordt gebruikt om de griep te behandelen en te voorkomen. Het medicijn werkt door de werking van dopamine en andere chemische stoffen in de hersenen te verbeteren.

Amantadine is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten en vloeistoffen. Het is belangrijk om de medicatie alleen op voorschrift van een arts te gebruiken en de instructies op de verpakking te volgen.

Hoe werkt Amantadine?

Amantadine werkt door de werking van dopamine en andere chemische stoffen in de hersenen te verbeteren. Het helpt de hoeveelheid dopamine in de hersenen te verhogen en vermindert zo de symptomen van de ziekte van Parkinson.

Amantadine kan ook de werking van andere neurotransmitters, zoals norepinefrine en serotonine, verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van de bijwerkingen van sommige medicijnen.

Dosering van Amantadine

De dosering van Amantadine kan variëren afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld en de leeftijd van de patiënt. Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en de medicatie alleen in te nemen zoals voorgeschreven.

Bij de behandeling van de ziekte van Parkinson wordt meestal begonnen met een lage dosis van 100 mg per dag, die geleidelijk wordt verhoogd tot de optimale dosering. Deze kan variëren tussen de 200 en 400 mg per dag, afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt.

Voor de behandeling van de griep wordt meestal een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende maximaal 5 dagen voorgeschreven.

Duur van de behandeling met Amantadine

De duur van de behandeling met Amantadine kan variëren afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Bij de ziekte van Parkinson kan het nodig zijn om het medicijn gedurende lange tijd in te nemen om de symptomen onder controle te houden.

Bij de behandeling van de griep wordt meestal een korte kuur van maximaal 5 dagen voorgeschreven, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en de medicatie niet te stoppen zonder overleg met een arts. Het abrupt stoppen van Amantadine kan leiden tot ontwenningsverschijnselen en verergering van de symptomen.

Effecten van Amantadine

De effecten van Amantadine kunnen variëren afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Bij de ziekte van Parkinson kan Amantadine helpen bij het verminderen van de symptomen zoals stijfheid, tremoren en bewegingsstoornissen. Het kan ook de mentale alertheid en de spraak verbeteren.

Bij de behandeling van de griep kan Amantadine helpen bij het verminderen van de symptomen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Het kan ook helpen bij het voorkomen van complicaties zoals longontsteking.

Bijwerkingen van Amantadine

Net als alle medicijnen kan Amantadine bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn onder andere:

  • Droge mond
  • Slapeloosheid
  • Verlies van eetlust
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid en braken
  • Verwardheid
  • Hallucinaties

In zeldzame gevallen kan Amantadine ook leiden tot ernstige bijwerkingen zoals epileptische aanvallen, abnormale bewegingen en huiduitslag. Als u een van deze bijwerkingen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

Veelgestelde vragen over Amantadine

Q: Hoe lang duurt het voordat Amantadine begint te werken bij de ziekte van Parkinson?

A: De effecten van Amantadine kunnen enkele weken duren voordat ze merkbaar zijn. Het is belangrijk om geduld te hebben en de instructies van uw arts op te volgen.

Q: Kan Amantadine worden gebruikt tijdens de zwangerschap?

A: Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar het gebruik van Amantadine tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u Amantadine gebruikt als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden.

Q: Kan ik alcohol drinken terwijl ik Amantadine gebruik?

A: Het wordt niet aanbevolen om alcohol te drinken terwijl u Amantadine gebruikt, omdat dit de bijwerkingen van het medicijn kan verergeren.

Conclusie

Amantadine is een medicijn dat wordt gebruikt om de symptomen van de ziekte van Parkinson en de bijwerkingen van sommige medicijnen te behandelen. Het kan ook worden gebruikt om de griep te behandelen en te voorkomen.

Het is belangrijk om de instructies van uw arts op te volgen en de medicatie alleen te gebruiken zoals voorgeschreven. Amantadine kan bijwerkingen hebben en het is belangrijk om eventuele bijwerkingen met uw arts te bespreken.

Als u vragen heeft over het gebruik van Amantadine, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛