Your Cart

Wat is amfetamine? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Amfetamine is een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel dat wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het is een krachtig medicijn dat zowel positieve als negatieve effecten op het lichaam kan hebben, afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. In dit artikel zullen we de basisprincipes van amfetamine onderzoeken, inclusief de duur, dosering, effecten en mogelijke bijwerkingen.

Wat is amfetamine?

Amfetamine is een synthetische drug die is ontworpen om het centrale zenuwstelsel te stimuleren. Het werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1920 als een behandeling voor astma en andere aandoeningen van de luchtwegen. Het werd echter al snel duidelijk dat amfetamine andere effecten op het lichaam had, waaronder verhoogde energie, alertheid en focus. Tegenwoordig wordt amfetamine voornamelijk gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en narcolepsie.

Duur:

De duur van amfetamine varieert afhankelijk van de dosering en wijze van toediening. Over het algemeen kunnen de effecten van amfetamine 4 tot 24 uur aanhouden. Tabletten met onmiddellijke afgifte hebben meestal een kortere werkingsduur, terwijl capsules met verlengde afgifte een langduriger effect kunnen hebben.

Dosering:

De juiste dosering amfetamine is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd, het gewicht en de medische geschiedenis van de patiënt. Over het algemeen moet amfetamine in de laagst mogelijke effectieve dosis worden ingenomen om het risico op bijwerkingen te minimaliseren. Voor ADHD is de aanbevolen startdosis gewoonlijk een- of tweemaal daags 5 mg, waarbij de dosis geleidelijk wordt verhoogd als dat nodig is. Voor narcolepsie is de gebruikelijke dosis 5-60 mg per dag, verdeeld over meerdere doses.

Effecten:

De effecten van amfetamine kunnen variëren, afhankelijk van het individu en de dosering. Over het algemeen geeft amfetamine een gevoel van verhoogde energie, focus en alertheid. Het kan ook een verminderde eetlust en een verhoogde hartslag en bloeddruk veroorzaken. In hogere doses kan amfetamine gevoelens van euforie veroorzaken, evenals hallucinaties en wanen.

Bijwerkingen:

De bijwerkingen van amfetamine kunnen aanzienlijk zijn, vooral bij hogere doseringen. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Spanning
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Droge mond
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Verhoogde hartslag
 • Hoge bloeddruk
 • Zweten
 • Gewichtsverlies
 • Diarree
 • Bevingen

In zeldzame gevallen kan amfetamine ook ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals toevallen, hartaanval of beroerte. Langdurig gebruik van amfetamine kan ook leiden tot verslaving, evenals andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, psychose en cognitieve stoornissen.

Veelgestelde vragen:

Vraag: Is amfetamine veilig om te gebruiken?
A: Amfetamine kan veilig zijn als het wordt gebruikt zoals voorgeschreven door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. Het kan echter ook gevaarlijk zijn bij onjuist gebruik of in hoge doseringen.

Vraag: Is amfetamine verslavend?
A: Ja, amfetamine kan verslavend zijn, vooral bij langdurig gebruik of in hoge doseringen.

Vraag: Kan amfetamine gewichtsverlies veroorzaken?
A: Ja, amfetamine kan gewichtsverlies veroorzaken door de eetlust te verminderen.

Vraag: Kan amfetamine worden gebruikt om depressie te behandelen?
A: Amfetamine wordt doorgaans niet gebruikt om depressies te behandelen. Sommige onderzoeken hebben echter gesuggereerd dat het potentieel kan hebben als aanvullende therapie voor depressie.

Conclusie:

Amfetamine is een krachtig stimulerend middel dat zowel positieve als negatieve effecten op het lichaam kan hebben. Hoewel het een effectieve behandeling kan zijn voor aandoeningen zoals ADHD en narcolepsie, kan het ook gevaarlijk zijn bij onjuist gebruik of in hoge doses.

Free Worldwide shipping

On all orders above €50

Anonymous Shipping

Discreet Packaging

Laboratory Tested

XTRAVitamines guarantees its products.

100% Secure Checkout

iDEAL / Bank Transfer / Crypto