Wat is Carisoprodol (Soma)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Carisoprodol, beter bekend onder de merknaam Soma, is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van spierpijn en spasmen. Het is een spierverslapper die werkt door de zenuwsignalen in de hersenen te vertragen. Carisoprodol wordt meestal gebruikt als onderdeel van een uitgebreid behandelplan, inclusief rust, fysiotherapie en andere medicatie. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over Carisoprodol (Soma), inclusief de duur, dosering, effecten en bijwerkingen.

Wat is Carisoprodol (Soma)?

Carisoprodol is een spierverslapper die wordt gebruikt om spierpijn en spasmen te behandelen. Het is beschikbaar onder de merknaam Soma en is alleen op recept verkrijgbaar. Carisoprodol werkt door de zenuwsignalen in de hersenen te vertragen en daardoor de spieren te ontspannen.

Duur van Carisoprodol (Soma):

Carisoprodol (Soma) begint meestal binnen 30 minuten na inname te werken en heeft een halfwaardetijd van ongeveer twee uur. Dit betekent dat het ongeveer vier uur duurt voordat de medicatie volledig uit het lichaam is verdwenen. Het wordt aanbevolen om Carisoprodol niet langer dan drie weken te gebruiken, omdat langdurig gebruik verslaving kan veroorzaken.

Dosering van Carisoprodol (Soma):

De dosering van Carisoprodol (Soma) varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening. De aanbevolen dosis is 250-350 mg, driemaal daags en voor het slapengaan. Het wordt aanbevolen om Carisoprodol niet langer dan drie weken te gebruiken, omdat langdurig gebruik verslaving kan veroorzaken. Overschrijd nooit de aanbevolen dosering zonder toestemming van uw arts.

Effecten van Carisoprodol (Soma):

De belangrijkste effecten van Carisoprodol (Soma) zijn spierontspanning en pijnverlichting. Het kan ook slaperigheid veroorzaken, dus het wordt aanbevolen om geen voertuigen te besturen of gevaarlijke machines te bedienen terwijl u de medicatie gebruikt. Carisoprodol wordt vaak voorgeschreven als onderdeel van een uitgebreid behandelplan, inclusief rust, fysiotherapie en andere medicatie.

Bijwerkingen van Carisoprodol (Soma):

Zoals bij elk medicijn zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van Carisoprodol (Soma). De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Maagklachten
 • Droge mond
 • Hartkloppingen
 • Moeite met ademhalen

Raadpleeg onmiddellijk uw arts als u een van deze bijwerkingen ervaart. Er zijn ook meer ernstige bijwerkingen geassocieerd met het gebruik van Carisoprodol, waaronder verslaving, overmatige slaperigheid en ademhalingsproblemen. Neem contact op met uw arts als u een van deze symptomen ervaart.

Wie zou Carisoprodol (Soma) moeten vermijden?

Carisoprodol (Soma) is niet geschikt voor iedereen. Mensen met de volgende aandoeningen dienen Carisoprodol te vermijden:

 • Lever- of nierziekte
 • Epilepsie of een andere aandoening waarbij aanvallen kunnen optreden
 • Allergieën voor Carisoprodol of een van de ingrediënten van de medicatie

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten ook voorzichtig zijn bij het gebruik van Carisoprodol en hun arts raadplegen voordat ze het medicijn gebruiken.

FAQ’s over Carisoprodol (Soma):

 1. Hoe snel werkt Carisoprodol (Soma)?

Carisoprodol begint meestal binnen 30 minuten na inname te werken.

 1. Hoe lang duurt de werking van Carisoprodol (Soma)?

Carisoprodol heeft een halfwaardetijd van ongeveer twee uur en duurt ongeveer vier uur voordat de medicatie volledig uit het lichaam is verdwenen.

 1. Is Carisoprodol (Soma) verslavend?

Ja, langdurig gebruik van Carisoprodol kan verslaving veroorzaken.

 1. Kan Carisoprodol (Soma) slaperigheid veroorzaken?

Ja, Carisoprodol kan slaperigheid veroorzaken. Het wordt aanbevolen om geen voertuigen te besturen of gevaarlijke machines te bedienen terwijl u de medicatie gebruikt.

Conclusie:

Carisoprodol (Soma) is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van spierpijn en spasmen. Het is een spierverslapper die werkt door de zenuwsignalen in de hersenen te vertragen. Het wordt aanbevolen om Carisoprodol niet langer dan drie weken te gebruiken, omdat langdurig gebruik verslaving kan veroorzaken. Raadpleeg altijd uw arts voordat u begint met het gebruik van Carisoprodol en volg de aanbevolen dosering en instructies zorgvuldig op om bijwerkingen te voorkomen.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛