Wat is Chlordiazepoxide (Librium)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Chlordiazepoxide, ook bekend onder de merknaam Librium, is een medicijn dat wordt gebruikt om angst en alcoholontwenning te behandelen. Het behoort tot de klasse van geneesmiddelen die benzodiazepinen worden genoemd en het werkt door het verminderen van de activiteit in de hersenen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat Chlordiazepoxide is, hoe het wordt gebruikt, welke effecten het heeft en welke bijwerkingen het kan veroorzaken.

Wat is Chlordiazepoxide (Librium)?

Chlordiazepoxide, ook bekend als Librium, is een medicijn dat wordt gebruikt om angst en alcoholontwenning te behandelen. Het behoort tot de klasse van geneesmiddelen die benzodiazepinen worden genoemd en het werkt door het verminderen van de activiteit in de hersenen. Hierdoor kan het helpen bij het verminderen van angst en het verbeteren van de slaap.

Duur

Chlordiazepoxide heeft een lange halfwaardetijd van 24 tot 48 uur. Dit betekent dat het medicijn langzaam uit het lichaam wordt verwijderd en dat het effect ervan lang kan aanhouden. Daarom wordt het meestal slechts één keer per dag ingenomen.

Dosering

De dosering van Chlordiazepoxide is afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld en de individuele behoeften van de patiënt. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met een lage dosis en deze geleidelijk te verhogen tot het gewenste effect is bereikt.

Voor de behandeling van angst wordt meestal een dosis van 5 tot 10 mg per dag voorgeschreven, verdeeld over 2 tot 4 doses per dag. Voor de behandeling van alcoholontwenning wordt een hogere dosis van 25 tot 100 mg per dag voorgeschreven, verdeeld over 3 tot 4 doses per dag.

Effecten

Chlordiazepoxide kan helpen bij het verminderen van angst en het verbeteren van de slaap. Het kan ook worden gebruikt om symptomen van alcoholontwenning te behandelen, zoals tremoren, hallucinaties en epileptische aanvallen.

Bijwerkingen

Net als bij alle medicijnen kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Chlordiazepoxide. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Verwardheid
 • Vermoeidheid
 • Droge mond
 • Misselijkheid en braken

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder meer:

 • Problemen met het geheugen
 • Problemen met de coördinatie
 • Depressie
 • Agitatie
 • Hallucinaties
 • Allergische reacties

FAQs

 1. Hoe lang duurt het voordat Chlordiazepoxide werkt?

Chlordiazepoxide werkt meestal binnen 30 minuten tot een uur na inname. Het effect kan enkele uren aanhouden.

 1. Is Chlordiazepoxide verslavend?

Ja, Chlordiazepoxide kan verslavend zijn. Daarom moet het alleen worden gebruikt zoals voorgeschreven door een arts en gedurende de kortst mogelijke tijd.

 1. Kan Chlordiazepoxide worden gebruikt tijdens de zwangerschap?

Chlordiazepoxide wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, omdat het de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden. Als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, overleg dan met uw arts voordat u Chlordiazepoxide gebruikt.

 1. Kan Chlordiazepoxide worden gebruikt tijdens het geven van borstvoeding?

Chlordiazepoxide kan in de moedermelk terechtkomen en de baby beïnvloeden. Als u borstvoeding geeft, overleg dan met uw arts voordat u Chlordiazepoxide gebruikt.

Conclusie

Chlordiazepoxide (Librium) is een medicijn dat wordt gebruikt om angst en alcoholontwenning te behandelen. Het werkt door het verminderen van de activiteit in de hersenen, waardoor het kan helpen bij het verminderen van angst en het verbeteren van de slaap. Het kan echter ook bijwerkingen veroorzaken, waaronder slaperigheid, duizeligheid en verwardheid. Het is belangrijk om Chlordiazepoxide alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en gedurende de kortst mogelijke tijd om het risico op verslaving en bijwerkingen te verminderen. Als u vragen heeft over het gebruik van Chlordiazepoxide, bespreek dit dan met uw arts.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛