Wat is Clobazam? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Clobazam is een medicijn dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder epilepsie en angststoornissen. Het behoort tot de groep van benzodiazepinen, die een kalmerend effect hebben op het centrale zenuwstelsel.

In dit artikel gaan we dieper in op de werking van Clobazam, de dosering, effecten en bijwerkingen ervan. Ook bespreken we de duur van het medicijn en andere belangrijke zaken die je moet weten als je Clobazam voorgeschreven krijgt.

Wat is Clobazam?

Clobazam is een medicijn dat behoort tot de groep van benzodiazepinen. Het wordt voorgeschreven voor de behandeling van epilepsie en angststoornissen, zoals paniekstoornissen en sociale fobieën.

De werking van Clobazam is gebaseerd op de kalmerende werking op het centrale zenuwstelsel. Het vermindert de activiteit van de zenuwcellen in de hersenen, waardoor het lichaam ontspant en de angst afneemt.

Duur van Clobazam

De duur van Clobazam hangt af van de dosering en de individuele reactie van de patiënt. Over het algemeen duurt het effect van Clobazam ongeveer 6 tot 12 uur. Het kan echter langer duren bij oudere patiënten of patiënten met nier- of leverproblemen.

Dosering van Clobazam

De dosering van Clobazam is afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld, de leeftijd en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Over het algemeen wordt Clobazam voorgeschreven in doses van 5 tot 20 mg per dag.

Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering niet te overschrijden. Als de dosering niet effectief lijkt te zijn, moet de patiënt dit bespreken met zijn of haar arts.

Effecten van Clobazam

Clobazam heeft verschillende effecten op het lichaam, waaronder:

 • Vermindering van angst en spanning
 • Spierontspanning
 • Vermindering van epileptische aanvallen

Bijwerkingen van Clobazam

Net als alle medicijnen kan Clobazam bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Verstopping

In zeldzame gevallen kan Clobazam ook ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals:

 • Verwarring
 • Depressie
 • Hallucinaties
 • Ademhalingsproblemen
 • Geheugenverlies

FAQs over Clobazam

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over Clobazam.

 1. Kan ik Clobazam innemen als ik zwanger ben? Het is niet aanbevolen om Clobazam in te nemen tijdens de zwangerschap, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Bespreek de risico’s en voordelen van het gebruik van Clobazam tijdens de zwangerschap met uw arts.

 2. Kan ik Clobazam innemen als ik borstvoeding geef? Clobazam kan in de moedermelk terechtkomen en kan mogelijk schadelijk zijn voor de baby. Bespreek met uw arts of u moet stoppen met borstvoeding geven of met het gebruik van Clobazam.

 3. Mag ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Clobazam? Het wordt niet aanbevolen om alcohol te drinken tijdens het gebruik van Clobazam, omdat het de bijwerkingen van het medicijn kan verergeren en het effect ervan kan verminderen.

 4. Kan ik Clobazam gebruiken als ik andere medicijnen gebruik? Bespreek met uw arts of u Clobazam kunt gebruiken als u andere medicijnen gebruikt. Sommige medicijnen kunnen de effecten van Clobazam versterken of verzwakken.

Conclusie

Clobazam is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie en angststoornissen. Het heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel en vermindert de activiteit van de zenuwcellen in de hersenen.

De dosering en duur van Clobazam zijn afhankelijk van de individuele reactie van de patiënt. Het kan echter bijwerkingen veroorzaken, zoals duizeligheid, slaperigheid en misselijkheid.

Als u Clobazam voorgeschreven krijgt, is het belangrijk om de voorgeschreven dosering niet te overschrijden en eventuele bijwerkingen te bespreken met uw arts.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛