Wat is codeïne? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Codeïne is een soort medicijn dat wordt gebruikt om matige tot ernstige pijn en hoest te behandelen. Het behoort tot een groep geneesmiddelen die bekend staat als opioïden, die werken door zich te binden aan specifieke receptoren in de hersenen en de perceptie van pijn te verminderen. Codeïne kan alleen of in combinatie met andere medicijnen worden voorgeschreven, zoals paracetamol, aspirine of ibuprofen.

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over codeïne, inclusief de duur, dosering, effecten en bijwerkingen.

Wat is codeïne?

Codeïne is een voorgeschreven medicijn dat behoort tot de klasse van geneesmiddelen die bekend staat als opioïden. Het is afgeleid van de opiumpapaver en lijkt op andere opioïden zoals morfine en heroïne. Codeïne wordt vaak gebruikt om milde tot matige pijn en hoest te behandelen. Het werkt door de overdracht van pijnsignalen van de zenuwen naar de hersenen te blokkeren, wat de perceptie van pijn vermindert.

Duur van codeïne:

De duur van codeïne kan variëren, afhankelijk van het individu en de ingenomen dosering. Doorgaans kunnen de effecten van codeïne tussen de 4 en 6 uur aanhouden. De duur kan echter langer zijn als een hogere dosis wordt ingenomen. Codeïne wordt gemetaboliseerd in de lever en uitgescheiden in de urine. De halfwaardetijd van codeïne is ongeveer 2-4 uur, wat betekent dat het ongeveer 2-4 uur duurt voordat de helft van het geneesmiddel uit het lichaam is verwijderd.

Dosering van codeïne:

De dosering van codeïne hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de pijn, de leeftijd en het gewicht van de patiënt en andere medische aandoeningen. Codeïne is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules en vloeistof. De typische aanbevolen dosis codeïne voor volwassenen is 15-60 mg elke 4-6 uur, niet meer dan 360 mg in een periode van 24 uur. Voor kinderen is de dosis afhankelijk van hun leeftijd en gewicht en het is essentieel om de instructies van de arts zorgvuldig op te volgen.

Effecten van codeïne:

De effecten van codeïne kunnen variëren, afhankelijk van het individu en de ingenomen dosering. De algemene effecten van codeïne zijn onder meer:

 • Pijnstilling
 • Onderdrukking van hoest
 • Slaperigheid
 • Euforie
 • Misselijkheid en overgeven
 • Constipatie
 • Droge mond
 • Zweten
 • Jeuk
 • Moeite met urineren

In sommige gevallen kan codeïne ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals ademhalingsdepressie, die levensbedreigend kan zijn. Het is essentieel om onmiddellijk medische hulp in te roepen als u ernstige bijwerkingen ervaart.

Bijwerkingen van codeïne:

Zoals elk medicijn kan codeïne bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen van codeïne zijn:

 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Misselijkheid en overgeven
 • Constipatie
 • Droge mond
 • Jeuk

Sommige mensen kunnen ook meer ernstige bijwerkingen ervaren, zoals:

 • Ademhalingsdepressie
 • Aanvallen
 • Allergische reacties
 • Serotonine syndroom
 • Hypotensie

Het is van cruciaal belang om met uw arts te praten als u bijwerkingen ervaart tijdens het gebruik van codeïne. Ze kunnen uw dosering aanpassen of u overzetten op een ander medicijn.

Veelgestelde vragen:

V. Is codeïne verslavend?

A. Ja, codeïne kan verslavend zijn, vooral als het langdurig of in hoge doses wordt gebruikt. Het is essentieel om de instructies van uw arts zorgvuldig op te volgen en de aanbevolen dosis niet te overschrijden.

V. Kan ik codeïne gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

A. Het wordt niet aanbevolen om codeïne te gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Codeïne kan door de moedermelk gaan en kan nadelige effecten hebben op de baby. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, overleg dan met uw arts voordat u codeïne inneemt.

V. Mag ik autorijden of machines bedienen terwijl ik codeïne gebruik?

A. Het wordt afgeraden om auto te rijden of machines te bedienen tijdens het gebruik van codeïne. Codeïne kan slaperigheid, duizeligheid en verminderde coördinatie veroorzaken, wat uw vermogen om veilig te rijden of machines te bedienen kan beïnvloeden.

V. Mag ik alcohol drinken tijdens het gebruik van codeïne?

A. Het wordt niet aanbevolen om alcohol te drinken tijdens het gebruik van codeïne. Alcohol kan de door codeïne veroorzaakte slaperigheid en duizeligheid versterken, wat gevaarlijk kan zijn.

Conclusie:

Codeïne is een krachtig medicijn dat wordt gebruikt om pijn en hoest te behandelen. Het behoort tot een groep geneesmiddelen die bekend staat als opioïden, die werken door zich te binden aan specifieke receptoren in de hersenen en de perceptie van pijn te verminderen. Codeïne kan alleen of in combinatie met andere medicijnen worden voorgeschreven.

Het is essentieel om de instructies van uw arts zorgvuldig op te volgen en de aanbevolen dosis codeïne niet te overschrijden. Codeïne kan bijwerkingen veroorzaken zoals duizeligheid, slaperigheid, misselijkheid, obstipatie en jeuk. In sommige gevallen kan codeïne ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals ademhalingsdepressie, die levensbedreigend kan zijn.

Als u bijwerkingen ervaart tijdens het gebruik van codeïne, neem dan contact op met uw arts. Ze kunnen uw dosering aanpassen of u overzetten op een ander medicijn. Het wordt niet aanbevolen om codeïne te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding, en het wordt niet aanbevolen om te rijden of machines te bedienen tijdens het gebruik van codeïne.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛