Your Cart

Wat is Dexmethylphenidate (Focalin)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Dexmethylphenidate (Focalin) is een medicijn dat wordt gebruikt om aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) en narcolepsie te behandelen. Het is een centraal zenuwstelsel stimulerend middel dat de concentratie, alertheid en focus kan verbeteren. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit medicijn werkt, wat de juiste dosering is en welke bijwerkingen kunnen optreden. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over Dexmethylphenidate (Focalin).

Wat is Dexmethylphenidate (Focalin)?

Dexmethylphenidate (Focalin) is een stimulerend medicijn dat wordt gebruikt om ADHD en narcolepsie te behandelen. Het is vergelijkbaar met Ritalin en wordt ook wel d-MPH genoemd. Dexmethylphenidate werkt door de hoeveelheid dopamine en noradrenaline in de hersenen te verhogen, waardoor de concentratie, aandacht en alertheid worden verbeterd.

Duur van Dexmethylphenidate (Focalin)

Dexmethylphenidate (Focalin) is een kortwerkend medicijn dat meestal 4-6 uur duurt. Er zijn ook langwerkende versies beschikbaar die 12 uur kunnen duren. De duur van het medicijn kan variëren, afhankelijk van de individuele respons en de dosering.

Dosering van Dexmethylphenidate (Focalin)

De juiste dosering van Dexmethylphenidate (Focalin) hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd, gewicht en de ernst van de symptomen. De aanbevolen startdosis voor kinderen ouder dan 6 jaar en volwassenen is 2,5 mg, tweemaal daags. De dosis kan worden verhoogd tot 10-20 mg per dag, afhankelijk van de individuele respons. Het is belangrijk om de dosering aan te passen onder toezicht van een arts.

Effecten van Dexmethylphenidate (Focalin)

Dexmethylphenidate (Focalin) kan verschillende effecten hebben, waaronder:

 • Verbeterde concentratie en focus
 • Verhoogde alertheid en waakzaamheid
 • Verminderde hyperactiviteit en impulsiviteit
 • Verbeterde academische en werkprestaties
 • Verhoogde sociale vaardigheden en relaties

Bijwerkingen van Dexmethylphenidate (Focalin)

Dexmethylphenidate (Focalin) kan ook bijwerkingen hebben, waaronder:

 • Verminderde eetlust en gewichtsverlies
 • Maagklachten en misselijkheid
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Slapeloosheid en vermoeidheid
 • Verhoogde hartslag
 • en ademhalingsfrequentie
 • Verhoogde bloeddruk en hartslag
 • Stemmingsschommelingen en angst

Als u ernstige bijwerkingen ervaart of als de bijwerkingen aanhouden, neem dan contact op met uw arts.

FAQs over Dexmethylphenidate (Focalin)

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over Dexmethylphenidate (Focalin):

 1. Kan Dexmethylphenidate (Focalin) verslavend zijn? Ja, Dexmethylphenidate (Focalin) kan verslavend zijn als het misbruikt wordt of als de dosering niet goed wordt gecontroleerd. Het is belangrijk om de medicatie alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.

 2. Kan Dexmethylphenidate (Focalin) invloed hebben op mijn slaap? Ja, Dexmethylphenidate (Focalin) kan invloed hebben op uw slaap. Het is belangrijk om de medicatie niet te laat op de dag in te nemen om slapeloosheid te voorkomen.

 3. Hoe lang duurt het voordat Dexmethylphenidate (Focalin) begint te werken? Dexmethylphenidate (Focalin) begint meestal binnen 30 minuten tot 1 uur te werken.

 4. Kan Dexmethylphenidate (Focalin) worden gebruikt tijdens de zwangerschap? Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar de veiligheid van Dexmethylphenidate (Focalin) tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om dit met uw arts te bespreken als u zwanger bent of zwanger wilt worden.

Conclusie

Dexmethylphenidate (Focalin) is een medicijn dat wordt gebruikt om ADHD en narcolepsie te behandelen. Het kan de concentratie, aandacht en alertheid verbeteren, maar het kan ook bijwerkingen hebben zoals verminderde eetlust en gewichtsverlies. Het is belangrijk om de medicatie alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en om eventuele bijwerkingen te melden. Als u meer wilt weten over Dexmethylphenidate (Focalin), neem dan contact op met uw arts.

Free Worldwide shipping

On all orders above €50

Anonymous Shipping

Discreet Packaging

Laboratory Tested

XTRAVitamines guarantees its products.

100% Secure Checkout

iDEAL / Bank Transfer / Crypto