Wat is Dextromethorphan (DXM)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Dextromethorphan (DXM) is een synthetisch medicijn dat gebruikt wordt als hoestonderdrukker. Het is een veelvoorkomend ingrediënt in vrij verkrijgbare hoestmiddelen en is daarom voor veel mensen makkelijk toegankelijk. Maar hoewel DXM over het algemeen veilig is bij normaal gebruik, kan het bij hoge doses of langdurig gebruik gevaarlijk zijn. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over dextromethorphan, inclusief de duur, dosering, effecten en bijwerkingen.

Wat is dextromethorphan (DXM)?

Dextromethorphan (DXM) is een synthetisch medicijn dat wordt gebruikt als hoestonderdrukker. Het werkt door het hoestcentrum in de hersenen te onderdrukken, waardoor de drang om te hoesten afneemt. DXM is een opioïd en werkt op dezelfde manier als codeïne, maar het heeft niet dezelfde pijnstillende werking.

Duur van dextromethorphan

De duur van de effecten van dextromethorphan kan variëren afhankelijk van de dosering en de manier van inname. Bij orale inname duurt het doorgaans 30-60 minuten voordat de effecten optreden en deze kunnen 4-6 uur aanhouden. Bij hoge doses kan de duur van de effecten echter langer zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat de duur van de effecten van DXM kan variëren afhankelijk van het individu en de omstandigheden.

Dosering van dextromethorphan

De dosering van dextromethorphan kan variëren afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de medische geschiedenis van een persoon. Over het algemeen wordt aanbevolen om de dosering op de verpakking te volgen en deze niet te overschrijden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de dosering van DXM niet mag worden gecombineerd met andere medicijnen die hetzelfde ingrediënt bevatten.

Effecten van dextromethorphan

Dextromethorphan heeft een aantal effecten, waaronder:

 • Hoestonderdrukking
 • Vermindering van de drang om te hoesten
 • Veranderingen in perceptie

Bij hogere doses kan dextromethorphan echter ook hallucinogene en dissociatieve effecten hebben. Dit kan leiden tot gevoelens van euforie, veranderingen in perceptie en dissociatie van de realiteit. Deze effecten kunnen enkele uren aanhouden en kunnen invloed hebben op het vermogen om normale taken uit te voeren.

Bijwerkingen van dextromethorphan

Net als elk ander medicijn kan dextromethorphan bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Misselijkheid en overgeven
 • Duizeligheid en slaperigheid
 • Wazig zicht
 • Veranderingen in stemming
 • Droge mond
 • Verwardheid en desoriëntatie

In zeldzame gevallen kan dextromethorphan echter ook ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals hallucinaties, convulsies en ademhalingsproblemen. Dit kan vooral optreden bij hogere doses of langdurig gebruik. Het is daarom belangrijk om de dosering van DXM te volgen en het niet te combineren met andere medicijnen of alcohol.

Veelgestelde vragen over dextromethorphan

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over dextromethorphan:

 1. Is dextromethorphan veilig?

DXM is over het algemeen veilig bij normaal gebruik. Echter, bij hoge doses of langdurig gebruik kan het gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige bijwerkingen.

 1. Is dextromethorphan verslavend?

DXM heeft potentieel voor misbruik en kan verslavend zijn bij langdurig gebruik. Het wordt daarom aanbevolen om de dosering te volgen en niet te combineren met andere medicijnen of alcohol.

 1. Is dextromethorphan verkrijgbaar zonder recept?

Ja, dextromethorphan is verkrijgbaar zonder recept in de vorm van vrij verkrijgbare hoestmiddelen.

Conclusie

Dextromethorphan (DXM) is een veelvoorkomend hoestonderdrukkend middel dat in veel vrij verkrijgbare hoestmiddelen zit. Het werkt door het hoestcentrum in de hersenen te onderdrukken, waardoor de drang om te hoesten afneemt. Bij normaal gebruik is DXM over het algemeen veilig, maar bij hogere doses of langdurig gebruik kan het gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige bijwerkingen. Het is daarom belangrijk om de dosering van DXM te volgen en het niet te combineren met andere medicijnen of alcohol.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛