Wat is dextromoramide? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Dextromoramide is een synthetisch opioïde analgeticum dat wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige pijn. Het werd voor het eerst gesynthetiseerd in de jaren 1950 en werd op de markt gebracht als Palfium. Ondanks de doeltreffendheid ervan bij het beheersen van pijn, heeft het een groot potentieel voor misbruik en verslaving, waardoor het in de meeste landen werd stopgezet. Het wordt echter nog steeds in sommige delen van de wereld gebruikt voor medische doeleinden. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over dextromoramide, inclusief de duur, dosering, effecten en bijwerkingen.

Duur:

De duur van de effecten van dextromoramide kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dosis, individuele tolerantie en toedieningsweg. Bij orale inname beginnen de effecten meestal binnen 20 tot 30 minuten en kunnen tot 6 uur aanhouden. Wanneer het wordt geïnjecteerd, treedt de werking echter veel sneller in en kunnen de effecten korter aanhouden, tot wel 4 uur.

Dosering:

Dextromoramide is een krachtig opioïde en de dosering ervan moet zorgvuldig worden gecontroleerd om overdosering en verslaving te voorkomen. De gebruikelijke startdosis voor een volwassene is 2,5 tot 5 mg, naar behoefte om de 4 tot 6 uur ingenomen. De maximale dagelijkse dosis mag niet hoger zijn dan 20 mg. Deze dosering kan echter worden aangepast aan de individuele behoeften en tolerantie. Het wordt niet aanbevolen voor kinderen en oudere patiënten vanwege het risico op ademhalingsdepressie en andere bijwerkingen.

Effecten:

Dextromoramide werkt door zich te binden aan de opioïde-receptoren in de hersenen en het ruggenmerg, wat helpt pijn te verlichten en gevoelens van euforie en ontspanning op te wekken. Het heeft echter ook een aantal nadelige effecten, zoals:

 • Slaperigheid en sedatie
 • Misselijkheid en overgeven
 • Constipatie
 • Jeuk en huiduitslag
 • Ademhalingsdepressie
 • Lage bloeddruk
 • Geestelijke verwarring en hallucinaties
 • Toevallen en convulsies

Deze effecten kunnen worden versterkt als het medicijn in hoge doses wordt ingenomen of wordt gecombineerd met andere depressieve middelen, zoals alcohol en benzodiazepinen.

Bijwerkingen:

Dextromoramide heeft een hoog potentieel voor misbruik en verslaving, en langdurig gebruik kan leiden tot verschillende bijwerkingen op de lange termijn, zoals:

 • Tolerantie en afhankelijkheid
 • Ontwenningsverschijnselen, zoals angst,
 • slapeloosheid, spierpijn en zweten
 • Ademhalingsfalen
 • Lever- en nierschade
 • Onderdrukking van het immuunsysteem
 • Hormonale onevenwichtigheden

Daarom mag het alleen onder strikt medisch toezicht worden gebruikt en moeten patiënten nauwlettend worden gecontroleerd op tekenen van misbruik of verslaving.

Veelgestelde vragen:

V. Is dextromoramide legaal?
A. Dextromoramide is een gereguleerde stof en is illegaal in de meeste landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland.

V. Kan dextromoramide gebruikt worden voor recreatieve doeleinden?
A. Ja, dextromoramide heeft een hoog potentieel voor misbruik en verslaving en wordt vaak recreatief gebruikt om gevoelens van euforie en ontspanning op te wekken.

V. Hoe lang blijft dextromoramide in het systeem?
A. Dextromoramide kan tot 72 uur na de laatste dosis in het systeem blijven.

V. Kan dextromoramide tijdens de zwangerschap worden gebruikt?
A. Dextromoramide mag niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt, omdat het de foetus kan schaden en kan leiden tot ontwenningsverschijnselen bij de pasgeborene.

Conclusie:

Dextromoramide is een krachtig opioïde analgeticum dat kan worden gebruikt om ernstige pijn te beheersen. Vanwege het grote potentieel voor misbruik en verslaving wordt het in de meeste landen echter niet vaak gebruikt. De duur, dosering, effecten en bijwerkingen moeten zorgvuldig worden gecontroleerd door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg om een veilig en effectief gebruik te garanderen. Patiënten aan wie dextromoramide wordt voorgeschreven, moeten zich bewust zijn van de bijwerkingen en mogen het niet voor recreatieve doeleinden gebruiken. Als u zich zorgen maakt of vragen heeft over dextromoramide, dient u uw arts te raadplegen.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛