Wat is Diazepam (Valium)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Diazepam is een medicijn dat behoort tot de groep benzodiazepinen. Het staat ook bekend onder de merknaam Valium. Het wordt voornamelijk voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen, spierkrampen en epilepsie. Diazepam werkt door het verhogen van de activiteit van GABA, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het verminderen van de activiteit van het zenuwstelsel. In dit artikel gaan we dieper in op de duur, dosering, effecten, en bijwerkingen van Diazepam.

Duur van Diazepam:

Diazepam heeft een lange halfwaardetijd van 20-50 uur, wat betekent dat het lang in het lichaam aanwezig blijft. Hierdoor kan het langer duren voordat het volledig is uitgewerkt en kan het zich ophopen in het lichaam bij regelmatig gebruik. Dit kan leiden tot vermoeidheid, slaperigheid en duizeligheid. Daarom wordt Diazepam meestal alleen voorgeschreven voor kortdurend gebruik.

Dosering van Diazepam:

De dosering van Diazepam varieert afhankelijk van de aandoening waarvoor het wordt voorgeschreven en de individuele reactie van de patiënt. Voor de behandeling van angststoornissen wordt meestal een dosering van 2-10 mg per dag voorgeschreven. Bij spierkrampen is de dosering meestal hoger, tot maximaal 40 mg per dag. Bij epilepsie is de dosering afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de patiënt en varieert van 2-60 mg per dag. Het is belangrijk om de dosering te volgen die is voorgeschreven door de arts en de medicatie niet zelf te verhogen of te verminderen.

Effecten van Diazepam:

Diazepam heeft verschillende effecten op het lichaam, afhankelijk van de dosering en de individuele reactie van de patiënt. De belangrijkste effecten zijn:

 • Vermindering van angstgevoelens en spanningen
 • Spierontspanning en vermindering van spierkrampen
 • Vermindering van epileptische aanvallen
 • Verstoring van het geheugen en de concentratie
 • Slaperigheid en vermoeidheid

Bijwerkingen van Diazepam:

Diazepam kan verschillende bijwerkingen hebben, vooral bij langdurig gebruik of bij hogere doseringen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Slaperigheid en vermoeidheid
 • Duizeligheid en verwardheid
 • Verstoring van het geheugen en de concentratie
 • Verminderde spiercoördinatie en evenwichtsproblemen
 • Misselijkheid en braken

FAQs over Diazepam:

 1. Hoe lang duurt het voordat Diazepam werkt?

Diazepam begint meestal binnen 30 minuten tot een uur na inname te werken. De maximale effecten worden bereikt na 1-2 uur en kunnen enkele uren aanhouden.

 1. Kan Diazepam verslavend zijn?

Ja, Diazepam kan verslavend zijn bij langdurig gebruik of bij hogere doseringen. Het kan leiden tot fysieke en psychische afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen veroorzaken bij stopzetting van het gebruik.

 1. Mag ik alcohol drinken terwijl ik Diazepam gebruik?

Nee, het wordt afgeraden om alcohol te drinken terwijl je Diazepam gebruikt. Dit kan de bijwerkingen van Diazepam versterken en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Conclusie:

Diazepam, ook bekend als Valium, is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van angststoornissen, spierkrampen en epilepsie. Het werkt door het verhogen van de activiteit van GABA, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het verminderen van de activiteit van het zenuwstelsel. Diazepam heeft een lange halfwaardetijd en kan leiden tot bijwerkingen zoals vermoeidheid, slaperigheid en duizeligheid. Het is belangrijk om de dosering te volgen die is voorgeschreven door de arts en de medicatie niet zelf te verhogen of te verminderen. Bij langdurig gebruik of hogere doseringen kan Diazepam verslavend zijn en ontwenningsverschijnselen veroorzaken bij stopzetting van het gebruik. Raadpleeg altijd uw arts als u vragen of zorgen heeft over het gebruik van Diazepam.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛