Wat is DOET? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

DOET is een synthetische designerdrug die behoort tot de cathinon-klasse. Het staat ook wel bekend als 4-ethylmethcathinon (4-EMC) en wordt vaak verkocht als vervanger voor MDMA. De drug heeft stimulerende en euforische effecten en wordt vaak gebruikt in de party- en clubscene. In dit artikel gaan we dieper in op wat DOET precies is, wat de duur en dosering zijn, welke effecten het heeft en welke bijwerkingen het kan veroorzaken.

Wat is DOET?

DOET is een synthetische designerdrug die behoort tot de cathinon-klasse. Het staat ook bekend als 4-ethylmethcathinon (4-EMC) en is afgeleid van cathinon, een stof die van nature voorkomt in de bladeren van de khatplant. DOET wordt vaak verkocht als vervanger voor MDMA en heeft vergelijkbare effecten, maar het is wel minder krachtig dan MDMA.

Duur en dosering

De duur en dosering van DOET kunnen sterk verschillen afhankelijk van verschillende factoren zoals de zuiverheid van de drug, de wijze van gebruik en de individuele gevoeligheid van de gebruiker. Over het algemeen duurt de trip tussen de 4 en 8 uur en begint het effect na ongeveer 30 tot 60 minuten. De aanbevolen dosis ligt tussen de 80 en 150 mg voor een gemiddelde gebruiker. Het is belangrijk om de dosis niet te overschrijden, omdat dit de kans op bijwerkingen vergroot.

Effecten

DOET heeft stimulerende en euforische effecten die vergelijkbaar zijn met MDMA, maar het is wel minder krachtig. De effecten beginnen meestal met een gevoel van opwinding en energie, gevolgd door een verhoogde gevoeligheid voor aanraking en een verhoogd gevoel van empathie. Andere effecten kunnen zijn:

 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Verwijde pupillen
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Verlies van eetlust
 • Verhoogde spraakzaamheid
 • Verhoogde behoefte aan fysiek contact

Bijwerkingen

DOET kan ook bijwerkingen veroorzaken, vooral als het in hogere doseringen wordt gebruikt. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn onder andere:

 • Verhoogde hartslag en bloeddruk
 • Misselijkheid en braken
 • Verstoring van het slaappatroon
 • Angst en paranoia
 • Oververhitting en uitdroging
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid

Frequently Asked Questions (FAQs)

 1. Is DOET legaal? Nee, DOET is niet legaal in Nederland.
 1. Hoe wordt DOET gebruikt? DOET wordt meestal gesnoven in poedervorm of in capsulevorm ingenomen. Het kan ook worden opgelost in water en worden gedronken.

 2. Is DOET verslavend? Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de verslavendheid van DOET, maar het is wel bekend dat het een potentieel verslavende drug is. Het wordt daarom aangeraden om het niet te vaak en in hoge doses te gebruiken.

 3. Is DOET gevaarlijk? DOET kan gevaarlijk zijn als het in hoge doses wordt gebruikt of in combinatie met andere drugs of alcohol. Het kan leiden tot oververhitting, uitdroging, hartproblemen en andere gezondheidsproblemen.

 4. Wat moet ik doen als ik te veel DOET heb genomen? Als je te veel DOET hebt ingenomen en je voelt je niet goed, zoek dan direct medische hulp. Probeer ook zoveel mogelijk water te drinken om uitdroging te voorkomen.

Conclusie

DOET is een synthetische designerdrug die behoort tot de cathinon-klasse. Het heeft stimulerende en euforische effecten en wordt vaak gebruikt als vervanger voor MDMA. De duur en dosering van DOET kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren en het kan ook bijwerkingen veroorzaken zoals een verhoogde hartslag, misselijkheid en paranoia. Het is belangrijk om DOET niet te vaak en in hoge doses te gebruiken en om bij te veel gebruik direct medische hulp te zoeken.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛