Wat is Estazolam? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Slapeloosheid kan een behoorlijke impact hebben op je dagelijks leven. Het kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Estazolam is een medicijn dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van slapeloosheid. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Estazolam, inclusief de duur, dosering, effecten en bijwerkingen.

Wat is Estazolam?

Estazolam behoort tot de groep van benzodiazepines, een klasse van geneesmiddelen die worden voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen en slapeloosheid. Estazolam werkt door het vertragen van de activiteit in de hersenen, waardoor je je ontspannen en slaperig voelt.

Duur van Estazolam

De duur van Estazolam hangt af van de dosering en het individu. Over het algemeen duurt de werking van Estazolam ongeveer zes tot acht uur.

Dosering van Estazolam

Estazolam wordt voorgeschreven in tabletvorm. De dosering kan variëren, afhankelijk van de ernst van de slapeloosheid en het individu. Over het algemeen wordt een dosering van 1 mg tot 2 mg per dag voorgeschreven. Het is belangrijk om de dosering te volgen zoals voorgeschreven door de arts.

Effecten van Estazolam

Estazolam heeft verschillende effecten op het lichaam. Het belangrijkste effect is het verminderen van slapeloosheid. Andere effecten zijn onder meer:

 • Ontspanning
 • Vermindering van angstgevoelens
 • Vermindering van spierspanning

Bijwerkingen van Estazolam

Zoals met elk medicijn, kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Estazolam. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen zijn onder meer:

 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Verwardheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Droge mond

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder meer:

 • Geheugenproblemen
 • Hallucinaties
 • Veranderingen in eetlust
 • Huiduitslag

Als je ernstige bijwerkingen ervaart, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je arts.

FAQs

 1. Kan ik Estazolam gebruiken als ik zwanger ben?

Nee, Estazolam mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

 1. Kan ik Estazolam gebruiken als ik borstvoeding geef?

Nee, Estazolam kan overgaan in de moedermelk en schadelijk zijn voor de baby. Het wordt daarom niet aanbevolen om Estazolam te gebruiken tijdens het geven van borstvoeding.

 1. Kan Estazolam verslavend zijn?

Ja, Estazolam kan verslavend zijn bij langdurig gebruik. Het wordt daarom aanbevolen om Estazolam alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door de arts en niet langer dan nodig is.

 1. Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Estazolam?

Nee, het wordt niet aanbevolen om alcohol te drinken tijdens het gebruik van Estazolam, omdat dit de bijwerkingen kan versterken en de effectiviteit van het medicijn kan verminderen.

 1. Wat moet ik doen als ik een dosis Estazolam ben vergeten?

Als je een dosis Estazolam bent vergeten, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het echter bijna tijd is voor de volgende dosis, sla de vergeten dosis dan over en ga verder met de normale dosering. Neem nooit een dubbele dosis Estazolam om een vergeten dosis in te halen.

Conclusie

Estazolam is een medicijn dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van slapeloosheid. Het is belangrijk om de duur, dosering, effecten en bijwerkingen van Estazolam te begrijpen voordat je het gaat gebruiken. Volg altijd de dosering zoals voorgeschreven door de arts en neem contact op met de arts als je ernstige bijwerkingen ervaart. Vergeet niet dat Estazolam verslavend kan zijn bij langdurig gebruik en het wordt daarom aanbevolen om het alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door de arts.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛