Wat is Eszopiclone (Lunesta)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Eszopiclone, ook bekend onder de merknaam Lunesta, is een medicijn dat wordt gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Het is een krachtig slaapmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar is. In dit artikel zullen we alle belangrijke aspecten van Eszopiclone bespreken, inclusief de duur, dosering, effecten en bijwerkingen.

Duur:

Eszopiclone wordt meestal voorgeschreven voor een korte periode van 1-2 weken. Het wordt niet aanbevolen om dit medicijn gedurende langere tijd te gebruiken vanwege het risico op afhankelijkheid en tolerantie. Het is belangrijk om de duur van het gebruik van Eszopiclone te bespreken met je arts en de voorgeschreven dosering niet te overschrijden.

Dosering:

De gebruikelijke dosering van Eszopiclone is 2-3 mg per dag. Het wordt aanbevolen om dit medicijn ongeveer 30 minuten voor het slapengaan in te nemen. De dosering kan worden aangepast op basis van leeftijd, gewicht en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de effectiviteit van het medicijn. Het is belangrijk om de dosering niet zelf aan te passen zonder overleg met je arts.

Effecten:

Eszopiclone werkt door de activiteit van de hersenen te verlagen, wat leidt tot slaperigheid en het gemakkelijker maakt om in slaap te vallen en door te slapen. Het kan helpen om slaapproblemen te verminderen en kan de kwaliteit van de slaap verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat Eszopiclone geen oplossing is voor slaapproblemen op lange termijn en dat het alleen moet worden gebruikt zoals voorgeschreven door je arts.

Bijwerkingen:

Net als elk medicijn heeft Eszopiclone bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid overdag. Andere bijwerkingen kunnen zijn:

 • Misselijkheid
 • Droge mond
 • Veranderingen in smaak
 • Maagklachten
 • Veranderingen in eetlust

In zeldzame gevallen kan Eszopiclone leiden tot meer ernstige bijwerkingen, zoals:

 • Allergische reacties
 • Hallucinaties
 • Verwarring
 • Geheugenproblemen
 • Gedragsveranderingen

Als je een van deze bijwerkingen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

FAQs:

 1. Is Eszopiclone verslavend?

Ja, Eszopiclone kan verslavend zijn als het gedurende lange tijd wordt gebruikt. Het is belangrijk om de duur van het gebruik te bespreken met je arts

 1. Kun je Eszopiclone gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het is niet aanbevolen om Eszopiclone te gebruiken tijdens de zwangerschap, omdat het niet bekend is of het veilig is voor de ontwikkeling van de foetus. Bespreek het gebruik van Eszopiclone met je arts als je zwanger bent of zwanger wilt worden.

 1. Kan Eszopiclone worden gebruikt door ouderen?

Ja, Eszopiclone kan worden gebruikt door ouderen, maar de dosering kan worden aangepast vanwege de verhoogde kans op bijwerkingen.

 1. Kan Eszopiclone worden gebruikt met andere medicijnen?

Het is belangrijk om je arts te informeren over alle medicijnen die je gebruikt, inclusief vrij verkrijgbare medicijnen en kruidenremedies. Eszopiclone kan interageren met andere medicijnen en bijwerkingen veroorzaken.

Conclusie:

Eszopiclone (Lunesta) is een effectief slaapmiddel dat wordt gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Het is belangrijk om de duur en dosering van het gebruik te bespreken met je arts om het risico op bijwerkingen en afhankelijkheid te verminderen. Hoewel Eszopiclone kan helpen om slaapproblemen te verminderen, is het geen oplossing op lange termijn en moet het alleen worden gebruikt zoals voorgeschreven door je arts. Als je bijwerkingen ervaart of vragen hebt over het gebruik van Eszopiclone, neem dan contact op met je arts.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛