Wat is Ethylphenidate (EPH)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Ethylphenidate (EPH) is een stimulerend middel dat wordt gebruikt om de symptomen van ADHD en narcolepsie te behandelen. Het wordt vaak gezien als een alternatief voor Ritalin vanwege de gelijkenissen in effecten. In dit artikel zullen we de duur, dosering, effecten en bijwerkingen van EPH bespreken.

Wat is Ethylphenidate (EPH)?

Ethylphenidate (EPH) is een synthetische stof die behoort tot de groep van fenethylaminen. Het heeft een vergelijkbare structuur als methylfenidaat, het actieve bestanddeel in Ritalin. EPH werd voor het eerst gesynthetiseerd in 2011 en is sindsdien populair geworden als een legaal alternatief voor Ritalin.

Duur van EPH:

De duur van EPH hangt af van de dosering en de manier van inname. Over het algemeen duurt het effect van EPH ongeveer 3-4 uur bij orale inname en 1-2 uur bij intranasale inname. Bij hogere doseringen kan het effect langer duren.

Dosering van EPH:

De dosering van EPH is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de persoonlijke tolerantie, het gewicht en de gewenste effecten. De aanbevolen dosering voor orale inname is 30-60 mg, terwijl de aanbevolen dosering voor intranasale inname 10-20 mg is.

Effecten van EPH:

EPH heeft verschillende effecten, waaronder:

 1. Stimulatie: EPH werkt als een stimulans en kan de alertheid en concentratie verhogen.

 2. Euforie: EPH kan een gevoel van euforie veroorzaken, vergelijkbaar met andere stimulerende middelen.

 3. Verminderde eetlust: EPH kan de eetlust verminderen, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

 4. Verhoogde hartslag: EPH kan de hartslag verhogen, wat kan leiden tot hartproblemen bij hogere doseringen.

 5. Verhoogde bloeddruk: EPH kan de bloeddruk verhogen, wat kan leiden tot hypertensie bij hogere doseringen.

Bijwerkingen van EPH:

EPH heeft ook verschillende bijwerkingen, waaronder:

 1. Slapeloosheid: EPH kan de slaap verstoren en leiden tot slapeloosheid.

 2. Angst: EPH kan angstgevoelens veroorzaken, vooral bij hogere doseringen.

 3. Hoofdpijn: EPH kan hoofdpijn veroorzaken, vooral bij hogere doseringen.

 4. Misselijkheid: EPH kan misselijkheid en braken veroorzaken.

 5. Paranoïde gedachten: EPH kan paranoïde gedachten veroorzaken bij sommige gebruikers.

FAQs over EPH:

 1. Is EPH legaal?

EPH is in sommige landen illegaal, terwijl het in andere landen legaal is. In Nederland valt EPH onder de Geneesmiddelenwet en is het dus alleen op recept verkrijgbaar.

 1. Is EPH verslavend?

EPH kan verslavend zijn bij langdurig gebruik en hogere doseringen. Het wordt aanbevolen om het alleen te gebruiken zoals voorgeschreven en onder toezicht van een arts.

 1. Kunnen andere medicijnen samen met EPH worden gebruikt?

Het wordt afgeraden om EPH te gebruiken in combinatie met andere medicijnen, vooral medicijnen die de bloeddruk en hartslag beïnvloeden. Raadpleeg altijd een arts voordat je EPH gebruikt in combinatie met andere medicijnen.

Conclusie:

Ethylphenidate (EPH) is een stimulerend middel dat vaak wordt gebruikt als alternatief voor Ritalin. Het heeft verschillende effecten, waaronder stimulatie, euforie en verminderde eetlust, maar kan ook bijwerkingen veroorzaken, zoals slapeloosheid, angst en hoofdpijn. Het is belangrijk om EPH alleen te gebruiken zoals voorgeschreven en onder toezicht van een arts. Raadpleeg altijd een arts voordat je EPH gebruikt in combinatie met andere medicijnen.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛