Wat is Etizolam? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Etizolam is een medicijn dat behoort tot de thienobenzodiazepine-groep. Het heeft vergelijkbare effecten als benzodiazepines, maar is chemisch gezien anders. Etizolam wordt vaak voorgeschreven als een kortdurende behandeling voor angststoornissen, paniekaanvallen en slapeloosheid. Het wordt ook vaak gebruikt als recreatieve drug vanwege de ontspannende en verdovende effecten. In dit artikel bespreken we wat etizolam is, hoe lang het duurt voordat het werkt, de juiste dosering, de effecten en mogelijke bijwerkingen.

Wat is Etizolam?

Etizolam is een medicijn dat oorspronkelijk werd ontwikkeld in Japan in de jaren ’80. Het wordt vaak voorgeschreven in landen als India, Japan en Italië, maar is niet goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en Europa. Etizolam is een benzodiazepine-analoog en werkt op dezelfde manier als benzodiazepines. Het heeft echter een kortere halfwaardetijd en werkt daarom sneller dan benzodiazepines.

Duur

De duur van etizolam varieert afhankelijk van de dosering en de manier waarop het wordt ingenomen. Over het algemeen begint het binnen 30 minuten na inname te werken en bereikt het zijn piek binnen 2-3 uur. De effecten duren meestal 4-6 uur, afhankelijk van de dosering.

Dosering

De juiste dosering van etizolam hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, geslacht, gezondheidstoestand en tolerantie voor de stof. Het wordt over het algemeen voorgeschreven in doses van 0,25 mg tot 2 mg, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Als recreatieve drug wordt het vaak in hogere doses ingenomen, maar dit is niet aanbevolen vanwege de mogelijke bijwerkingen en risico’s.

Effecten

Etizolam heeft vergelijkbare effecten als benzodiazepines, zoals ontspanning, verminderde angst en slaapstoornissen. Het heeft ook anticonvulsieve en spierontspannende effecten. Als recreatieve drug kan het een gevoel van euforie, opwinding en verhoogde sociabiliteit veroorzaken. Overmatig gebruik kan echter leiden tot slaperigheid, duizeligheid, geheugenproblemen, ademhalingsproblemen en zelfs coma.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van etizolam zijn vergelijkbaar met die van benzodiazepines, zoals slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid en verminderde coördinatie.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, maagklachten, wazig zien en geheugenproblemen. Langdurig gebruik of misbruik kan leiden tot afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen, zoals angst, slapeloosheid, trillen, zweten en zelfs epileptische aanvallen.

FAQs

  1. Is etizolam legaal in Nederland? Etizolam is niet goedgekeurd voor gebruik in Nederland en is daarom illegaal.

  2. Hoe lang duurt het voordat etizolam uit mijn systeem is? De halfwaardetijd van etizolam varieert van 3,5 tot 12 uur. Het duurt echter meestal 1-2 dagen voordat het volledig uit het lichaam is verdwenen.

  3. Kan ik etizolam combineren met andere medicijnen? Het wordt niet aanbevolen om etizolam te combineren met andere medicijnen zonder toestemming van een arts, omdat dit de kans op bijwerkingen kan vergroten.

Conclusie

Etizolam is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen, paniekaanvallen en slapeloosheid. Het heeft vergelijkbare effecten als benzodiazepines, maar is chemisch gezien anders. Als recreatieve drug kan het echter gevaarlijk zijn vanwege de mogelijke bijwerkingen en risico’s van afhankelijkheid. Als je overweegt om etizolam te gebruiken, is het belangrijk om de juiste dosering te volgen en het alleen te gebruiken onder toezicht van een arts.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛