Wat is Flunitrazepam (Rohypnol)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Flunitrazepam, dat bekend staat onder de merknaam Rohypnol, is een krachtige benzodiazepine die voornamelijk wordt gebruikt als kalmerend middel, slaapmiddel en verdovingsmiddel. Hoewel het geneesmiddel in sommige landen nog steeds legaal is, is het in de meeste landen verboden vanwege de risico’s van misbruik en afhankelijkheid.

Dit artikel zal u alles vertellen wat u moet weten over flunitrazepam, inclusief de duur, dosering, effecten en bijwerkingen van deze drug.

Duur van Flunitrazepam (Rohypnol)

De duur van flunitrazepam varieert afhankelijk van de individuele tolerantie, de dosering en de manier waarop het geneesmiddel wordt ingenomen. Over het algemeen duurt de werking van flunitrazepam tussen de 6 en 8 uur.

Dosering van Flunitrazepam (Rohypnol)

De dosering van flunitrazepam moet strikt worden gecontroleerd om misbruik en overdosis te voorkomen. In de meeste gevallen wordt een dosis van 0,5 tot 2 mg per dag voorgeschreven voor angststoornissen en slapeloosheid. Voor sedatie en anesthesie kan de dosis hoger zijn, tot 4 mg.

Het is belangrijk om te onthouden dat flunitrazepam een zeer krachtig geneesmiddel is en dat het misbruik of overdosis kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen, coma en overlijden.

Effecten van Flunitrazepam (Rohypnol)

Flunitrazepam heeft een sterk sedatief en hypnotisch effect op het centrale zenuwstelsel en wordt vaak gebruikt als slaapmiddel. De effecten van flunitrazepam kunnen zijn:

 • Verminderde angst en spanning
 • Verhoogde ontspanning
 • Verlies van coördinatie
 • Verminderd geheugen en cognitieve functie
 • Verminderde ademhaling
 • Verlaagde bloeddruk
 • Slaap

Bijwerkingen van Flunitrazepam (Rohypnol)

Hoewel flunitrazepam in sommige gevallen nuttig kan zijn, kan het ook een aantal potentieel gevaarlijke bijwerkingen hebben, vooral bij misbruik of overdosis. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van flunitrazepam zijn:

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Verlies van coördinatie
 • Verwardheid
 • Duizeligheid
 • Geheugenverlies
 • Verminderd libido
 • Ademhalingsproblemen

FAQs

Wat zijn de risico’s van het gebruik van Flunitrazepam (Rohypnol)?

Het gebruik van flunitrazepam brengt een aantal risico’s met zich mee, waaronder afhankelijkheid, verslaving en overdosis. Flunitrazepam kan ook leiden tot geheugenverlies, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals ongevallen en onveilige seksuele praktijken.

Bovendien wordt flunitrazepam vaak misbruikt als “date rape” -drug vanwege de sterke sedatieve werking en het vermogen om het slachtoffer te drogeren en zich niet bewust te zijn van wat er gebeurt. Dit kan leiden tot seksueel geweld en andere misdaden.

Is Flunitrazepam (Rohypnol) legaal?

Flunitrazepam is in de meeste landen illegaal vanwege de risico’s van misbruik en afhankelijkheid. In sommige landen is het nog steeds legaal voor medisch gebruik, maar het wordt strikt gecontroleerd en voorgeschreven door een arts.

Kan Flunitrazepam (Rohypnol) leiden tot verslaving?

Ja, flunitrazepam kan leiden tot fysieke en psychologische afhankelijkheid bij regelmatig gebruik. Het is belangrijk om het geneesmiddel alleen te gebruiken zoals voorgeschreven en te stoppen onder begeleiding van een arts om afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Conclusie

Flunitrazepam, beter bekend als Rohypnol, is een krachtige benzodiazepine die wordt gebruikt als kalmerend middel, slaapmiddel en verdovingsmiddel. Hoewel het geneesmiddel in sommige landen nog steeds legaal is, is het in de meeste landen verboden vanwege de risico’s van misbruik en afhankelijkheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat flunitrazepam een zeer krachtig geneesmiddel is en dat het misbruik of overdosis kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsproblemen, coma en overlijden. Als u zich zorgen maakt over uw gebruik van flunitrazepam, neem dan contact op met uw arts of een verslavingszorgprofessional voor hulp.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛