Wat is Flurazepam? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Flurazepam is een medicijn dat behoort tot de benzodiazepine familie. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid en angststoornissen. Flurazepam is een kalmerend middel dat het centrale zenuwstelsel onderdrukt en een ontspannend effect heeft op het lichaam. Het is echter niet zonder risico’s en kan verslavend zijn bij onjuist gebruik.

In deze gids gaan we dieper in op wat Flurazepam is, hoe je het moet doseren en wat de effecten en bijwerkingen zijn.

Wat is Flurazepam?

Flurazepam is een kalmerend middel dat wordt gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid en angststoornissen. Het behoort tot de benzodiazepine familie, een klasse van geneesmiddelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken. Het wordt vaak voorgeschreven voor korte periodes van 1-2 weken om te voorkomen dat het lichaam afhankelijk wordt van het medicijn.

Hoe werkt Flurazepam?

Flurazepam werkt door de werking van bepaalde neurotransmitters in de hersenen te versterken. Het verhoogt de activiteit van GABA, een neurotransmitter die de activiteit van het centrale zenuwstelsel onderdrukt en een kalmerend effect heeft op het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de persoon die het medicijn gebruikt zich ontspannen en slaperig voelt.

Hoe moet ik Flurazepam doseren?

Flurazepam wordt meestal voorgeschreven in de vorm van tabletten. De gebruikelijke dosering voor volwassenen is 15-30 mg per dag, ingenomen voor het slapen gaan. De dosering kan worden verlaagd of verhoogd, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de reactie van de patiënt op het medicijn. Het is belangrijk om de dosering te volgen die is voorgeschreven door uw arts en het medicijn niet langer te gebruiken dan aanbevolen.

Wat zijn de effecten van Flurazepam?

De effecten van Flurazepam zijn ontspanning en slaperigheid. Het medicijn vermindert angst en spanning en kan helpen bij de behandeling van slapeloosheid. De effecten van Flurazepam beginnen meestal binnen 30-60 minuten na inname en kunnen 6-8 uur aanhouden.

Wat zijn de bijwerkingen van Flurazepam?

bijwerkingen die kunnen optreden bij gebruik. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Slaperigheid overdag
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Spierzwakte
 • Verwardheid
 • Geheugenproblemen
 • Misselijkheid en braken
 • Droge mond
 • Verminderde seksuele interesse of prestaties

Als u deze bijwerkingen ervaart, neem dan contact op met uw arts. Bovendien kan Flurazepam verslavend zijn en kan het leiden tot tolerantie en afhankelijkheid bij langdurig gebruik. Stop niet plotseling met het gebruik van Flurazepam zonder eerst uw arts te raadplegen, omdat dit ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken.

FAQ over Flurazepam

 1. Kan Flurazepam worden gebruikt tijdens de zwangerschap? Flurazepam mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap omdat het schadelijk kan zijn voor de foetus. Raadpleeg uw arts als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden terwijl u Flurazepam gebruikt.

 2. Kan Flurazepam worden gebruikt tijdens het geven van borstvoeding? Flurazepam kan in de moedermelk terechtkomen en schadelijk zijn voor de baby. Gebruik Flurazepam niet tijdens het geven van borstvoeding.

 3. Kan Flurazepam worden gebruikt bij ouderen? Ouderen zijn gevoeliger voor de effecten van Flurazepam en kunnen meer bijwerkingen ervaren. De dosering kan worden verlaagd om de bijwerkingen te verminderen.

Conclusie

Flurazepam is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid en angststoornissen. Het is een kalmerend middel dat het centrale zenuwstelsel onderdrukt en een ontspannend effect heeft op het lichaam. Het is echter niet zonder risico’s en kan verslavend zijn bij onjuist gebruik. Het is belangrijk om de dosering te volgen die is voorgeschreven door uw arts en eventuele bijwerkingen te melden. Raadpleeg uw arts als u vragen heeft over Flurazepam.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛