Your Cart

Wat is GABA? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Ben je op zoek naar informatie over GABA? Dan ben je hier aan het juiste adres. GABA staat voor gamma-aminoboterzuur, een stof die van nature voorkomt in de hersenen. In dit artikel leggen we uit wat GABA precies is, wat de duur en dosering is, welke effecten het heeft en wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Wat is GABA?

GABA is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in het zenuwstelsel. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die zorgen voor de communicatie tussen de zenuwcellen in ons lichaam. GABA werkt als een remmende neurotransmitter en heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel.

GABA wordt van nature aangemaakt in de hersenen, maar het kan ook als voedingssupplement worden ingenomen. Het wordt vaak gebruikt om de slaap te verbeteren, angst te verminderen en de stemming te verbeteren.

Duur van GABA

De duur van GABA is afhankelijk van de vorm waarin het wordt ingenomen. Als GABA als voedingssupplement wordt ingenomen, kan de duur variëren van enkele uren tot enkele dagen. Het is belangrijk om de dosering en de duur van GABA in de gaten te houden om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Dosering van GABA

De dosering van GABA hangt af van verschillende factoren, waaronder de reden waarom het wordt ingenomen en de vorm waarin het wordt ingenomen. Als voedingssupplement wordt GABA meestal ingenomen in doses van 250 tot 750 milligram per dag. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en altijd de instructies op het etiket te volgen.

Effecten van GABA

GABA heeft verschillende effecten op het lichaam en de geest. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste effecten:

 • Kalmerend effect: GABA heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel, wat kan helpen bij angst en stress.
 • Verbeterde slaap: GABA kan helpen bij het verbeteren van de slaap en het verminderen van slaapproblemen.
 • Verbeterde stemming: GABA kan de stemming verbeteren en helpen bij depressie.
 • Verlaagde bloeddruk: GABA kan de bloeddruk verlagen, wat kan helpen bij hoge bloeddruk.

Bijwerkingen van GABA

Hoewel GABA over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen er bijwerkingen optreden bij hoge doses of langdurig gebruik. Hieronder vind je een overzicht van mogelijke bijwerkingen:

 • Misselijkheid en braken
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Verlaagde bloeddruk
 • Ademhalingsproblemen

Als je last krijgt van deze bijwerkingen, is het belangrijk om de dosering te verlagen of te stoppen met het gebruik van GABA.

Veelgestelde vragen over GABA

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over GABA:

 1. Is GABA veilig?

Over het algemeen wordt GABA als veilig beschouwd wanneer het wordt ingenomen in de aanbevolen doseringen. Het is echter belangrijk om altijd de instructies op het etiket te volgen en de dosering niet te overschrijden.

 1. Kan GABA worden ingenomen tijdens de zwangerschap of borstvoeding?

Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van GABA tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Het wordt dan ook afgeraden om GABA te gebruiken zonder eerst advies te vragen aan een arts.

 1. Kan GABA verslavend zijn?

Er is geen bewijs dat GABA verslavend is. Het is echter wel mogelijk dat het lichaam na langdurig gebruik gewend raakt aan GABA, waardoor hogere doses nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken.

 1. Kunnen kinderen GABA gebruiken?

Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar de veiligheid van GABA bij kinderen. Het wordt dan ook afgeraden om GABA aan kinderen te geven zonder eerst advies te vragen aan een arts.

Conclusie

GABA is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in het zenuwstelsel. Het kan worden ingenomen als voedingssupplement om de slaap te verbeteren, angst te verminderen en de stemming te verbeteren. De dosering en duur van GABA zijn afhankelijk van verschillende factoren en het is belangrijk om de instructies op het etiket te volgen om mogelijke bijwerkingen te voorkomen. Hoewel GABA over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen er bijwerkingen optreden bij hoge doses of langdurig gebruik. Raadpleeg een arts voordat je begint met het innemen van GABA, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of andere medicijnen gebruikt.

Free Worldwide shipping

On all orders above €50

Anonymous Shipping

Discreet Packaging

Laboratory Tested

XTRAVitamines guarantees its products.

100% Secure Checkout

iDEAL / Bank Transfer / Crypto