Wat is GBL? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

GBL is een stof die voornamelijk wordt gebruikt als oplosmiddel in verschillende industrieën, zoals de verf- en textielindustrie. Maar het wordt ook gebruikt als partydrug. Het is een krachtig verdovend middel en kan leiden tot verschillende effecten op het lichaam. In dit artikel gaan we dieper in op wat GBL is, de duur, dosering, effecten en bijwerkingen.

Wat is GBL?

GBL staat voor gamma-butyrolacton, een kleurloze en heldere vloeistof die een lichte chemische geur heeft. Het wordt voornamelijk gebruikt als oplosmiddel voor verf, lijm en textiel en wordt ook gebruikt in sommige schoonmaakmiddelen. GBL is echter ook bekend als partydrug vanwege de verdovende en euforische effecten die het kan veroorzaken.

Duur van GBL

De duur van GBL verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren, zoals de dosering, de manier waarop het wordt ingenomen en de tolerantie van de persoon. Over het algemeen duurt het effect van GBL ongeveer 1 tot 3 uur.

Dosering van GBL

De dosering van GBL varieert sterk en het is daarom belangrijk om de dosering goed in de gaten te houden. Een te hoge dosering kan leiden tot ernstige bijwerkingen. De gemiddelde dosering van GBL ligt tussen de 0,5 en 1,5 ml, afhankelijk van de persoon en de gewenste effecten.

Effecten van GBL

GBL kan verschillende effecten veroorzaken, variërend van mild tot ernstig. De effecten zijn onder andere:

 • Euforie en een gevoel van welzijn
 • Ontspanning en vermindering van angstgevoelens
 • Verhoogde seksuele opwinding en libido
 • Verminderde remmingen
 • Verlaagde hartslag en ademhaling
 • Verlaagde bloeddruk

Bijwerkingen van GBL

Het gebruik van GBL kan leiden tot verschillende bijwerkingen, variërend van mild tot ernstig. Enkele van de bijwerkingen zijn onder andere:

 • Misselijkheid en braken
 • Hoofdpijn
 • Verwardheid en desoriëntatie
 • Duizeligheid en flauwvallen
 • Verlies van controle over spieren en lichaamsbewegingen
 • Agressie en geweld
 • Coma en overlijden (bij een te hoge dosering)

FAQs

 1. Is GBL legaal? GBL is een gecontroleerde stof en het bezit en de verkoop ervan is illegaal in de meeste landen, inclusief Nederland.

 2. Hoe wordt GBL ingenomen? GBL wordt meestal ingenomen door het in te nemen als vloeistof.

 1. Is GBL verslavend? Ja, GBL kan verslavend zijn en het gebruik ervan kan leiden tot afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen.

 2. Wat zijn de langetermijneffecten van GBL? De langetermijneffecten van GBL zijn nog niet volledig bekend, maar het regelmatige gebruik kan leiden tot schade aan de lever, nieren en andere organen.

 3. Hoe kan ik het gebruik van GBL vermijden? Het is het beste om het gebruik van GBL volledig te vermijden, omdat het illegaal is en ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zoek in plaats daarvan hulp bij een professionele instantie als u verslavingsproblemen heeft.

Conclusie

GBL is een potentieel gevaarlijke stof die voornamelijk wordt gebruikt als oplosmiddel in verschillende industrieën, maar ook als partydrug. Het kan leiden tot verschillende effecten op het lichaam en ernstige bijwerkingen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om het gebruik van GBL volledig te vermijden en hulp te zoeken bij een professionele instantie als u verslavingsproblemen heeft. Wees veilig en zorg goed voor uw gezondheid.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛