Your Cart

Wat is Hydromorphone (Dilaudid)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Hydromorphone, beter bekend onder de merknaam Dilaudid, is een krachtig opiaat pijnmedicijn. Het wordt voorgeschreven voor matige tot ernstige pijn, bijvoorbeeld na een operatie of bij kankerpijn. Hoewel het een effectief medicijn kan zijn bij de behandeling van pijn, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de duur, dosering, effecten en bijwerkingen van Hydromorphone voordat je het gebruikt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Hydromorphone (Dilaudid).

Duur

De duur van Hydromorphone hangt af van de vorm waarin het wordt ingenomen. Wanneer het via injectie wordt toegediend, begint de werking binnen 15 minuten en duurt het ongeveer 4-5 uur. Bij inname van de tabletvorm begint de werking na ongeveer 30-45 minuten en kan het effect 4-6 uur aanhouden.

Dosering

De dosering van Hydromorphone is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de pijn, leeftijd en gewicht van de patiënt en de vorm waarin het medicijn wordt ingenomen. Hydromorphone is verkrijgbaar in verschillende sterktes, variërend van 2 mg tot 16 mg. Het is belangrijk om de doseringsinstructies van de arts nauwkeurig op te volgen en nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid te nemen.

Effecten

Hydromorphone werkt door het verminderen van de pijngevoeligheid van het centrale zenuwstelsel. Het vermindert ook de activiteit van het ademhalingscentrum in de hersenen, wat kan leiden tot ademhalingsdepressie. Andere effecten van Hydromorphone zijn onder meer:

 • Verlichting van pijn
 • Gevoel van ontspanning en rust
 • Misselijkheid en braken
 • Verstopping
 • Slaperigheid en duizeligheid
 • Vertraagde reactietijd
 • Verminderde alertheid en concentratie
 • Gevoel van warmte en roodheid van de huid

Bijwerkingen

Zoals bij elk medicijn kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Hydromorphone. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Misselijkheid en braken
 • Verstopping
 • Slaperigheid en duizeligheid
 • Vertraagde reactietijd
 • Verminderde alertheid en concentratie
 • Jeukende huid

FAQs

 1. Wat is het verschil tussen Hydromorphone en morfine?

Hydromorphone en morfine zijn beide opiaat pijnstillers, maar Hydromorphone is ongeveer 5-7 keer sterker dan morfine. Daarom wordt Hydromorphone voornamelijk voorgeschreven voor matige tot ernstige pijn, terwijl morfine vaak wordt gebruikt voor minder ernstige pijn.

 1. Is Hydromorphone verslavend?

Ja, Hydromorphone kan verslavend zijn, vooral bij langdurig gebruik of misbruik. Het kan leiden tot fysieke afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen wanneer het abrupt wordt gestopt.

 1. Kan ik autorijden tijdens het gebruik van Hydromorphone?

Nee, het wordt afgeraden om auto te rijden of andere taken uit te voeren die alertheid en concentratie vereisen tijdens het gebruik van Hydromorphone, omdat het slaperigheid, duizeligheid en verminderde reactietijd kan veroorzaken.

 1. Kan ik Hydromorphone gebruiken tijdens de zwangerschap?

Hydromorphone wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Het kan leiden tot ademhalingsproblemen bij de baby en kan ook verslavend zijn voor de baby na de geboorte.

Conclusie

Hydromorphone (Dilaudid) is een krachtige opiaat pijnmedicijn dat effectief kan zijn bij de behandeling van matige tot ernstige pijn. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de duur, dosering, effecten en bijwerkingen van Hydromorphone voordat je het gebruikt. Gebruik het medicijn alleen zoals voorgeschreven door een arts en volg de doseringsinstructies nauwkeurig op. Neem contact op met je arts als je bijwerkingen ervaart of vragen hebt over het gebruik van Hydromorphone.

Free Worldwide shipping

On all orders above €50

Anonymous Shipping

Discreet Packaging

Laboratory Tested

XTRAVitamines guarantees its products.

100% Secure Checkout

iDEAL / Bank Transfer / Crypto