Wat is Levomethorphan? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Levomethorphan is een opioïde pijnstiller die wordt gebruikt voor de behandeling van matige tot ernstige pijn. Het medicijn werkt door te binden aan opioïde receptoren in de hersenen en het ruggenmerg, waardoor de pijn wordt verminderd. Het is een zeer effectieve pijnstiller, maar het kan ook leiden tot verslaving en bijwerkingen bij langdurig gebruik. In dit artikel zullen we meer informatie geven over Levomethorphan, waaronder de duur, dosering, effecten en bijwerkingen.

Wat is Levomethorphan?

Levomethorphan is een synthetisch opioïde middel dat wordt gebruikt als pijnstiller. Het wordt meestal gebruikt voor de behandeling van matige tot ernstige pijn, zoals pijn na een operatie of pijn bij kankerpatiënten. Het werkt door te binden aan opioïde receptoren in de hersenen en het ruggenmerg, waardoor de pijn wordt verminderd. Levomethorphan is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules en injecties.

Duur

De duur van Levomethorphan varieert afhankelijk van de toedieningsvorm. De duur van de tabletten en capsules is ongeveer 4-6 uur. Injecties hebben een kortere duur van ongeveer 2-3 uur. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering en frequentie van Levomethorphan te volgen om verslaving en bijwerkingen te voorkomen.

Dosering

De dosering van Levomethorphan moet worden bepaald door een arts en is afhankelijk van de ernst van de pijn en de individuele reactie op het medicijn. De aanbevolen dosering voor volwassenen is meestal tussen de 2,5 mg en 10 mg, toegediend via de mond of intraveneus. De dosering kan worden aangepast op basis van de reactie van de patiënt en de ernst van de pijn. Het is belangrijk om niet meer Levomethorphan te gebruiken dan voorgeschreven, omdat dit kan leiden tot verslaving en bijwerkingen.

Effecten

Levomethorphan heeft verschillende effecten op het lichaam. De meest opvallende is natuurlijk het pijnstillende effect. Na inname van Levomethorphan voelt de patiënt zich minder pijnlijk en ontspannen. Andere effecten van Levomethorphan zijn onder meer:

 • Euforie
 • Verlies van eetlust
 • Misselijkheid
 • Slaperigheid
 • Verwardheid
 • Vertraagde ademhaling

Bijwerkingen

Net als bij andere opioïde pijnstillers heeft Levomethorphan verschillende bijwerkingen die kunnen

optreden bij langdurig gebruik of bij gebruik van hogere doseringen dan voorgeschreven. De meest voorkomende bijwerkingen van Levomethorphan zijn:

 • Misselijkheid en braken
 • Verstopping
 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Verwardheid
 • Verminderde ademhaling
 • Verslaving

Bijwerkingen kunnen worden verminderd door de dosering van Levomethorphan te verlagen of door over te schakelen op een ander type pijnstiller. Patiënten die Levomethorphan gebruiken, moeten worden gecontroleerd op bijwerkingen en verslaving.

Veiligheid

Levomethorphan is een zeer effectieve pijnstiller, maar het kan ook leiden tot verslaving en bijwerkingen bij langdurig gebruik. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering en frequentie te volgen om verslaving en bijwerkingen te voorkomen. Patiënten die Levomethorphan gebruiken, moeten worden gecontroleerd op bijwerkingen en verslaving. Levomethorphan mag niet worden gebruikt door patiënten met ademhalingsproblemen, zoals astma of COPD.

Veelgestelde vragen

Is Levomethorphan verslavend?

Ja, Levomethorphan kan verslavend zijn bij langdurig gebruik of bij hogere doseringen dan voorgeschreven. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering en frequentie te volgen om verslaving te voorkomen.

Kan Levomethorphan worden gebruikt tijdens de zwangerschap?

Levomethorphan kan schadelijk zijn voor de foetus en mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap, tenzij voorgeschreven door een arts.

Kan Levomethorphan worden gebruikt bij kinderen?

Levomethorphan wordt niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen jonger dan 18 jaar.

Conclusie

Levomethorphan is een zeer effectieve pijnstiller die wordt gebruikt voor de behandeling van matige tot ernstige pijn. Het is echter belangrijk om de aanbevolen dosering en frequentie te volgen om verslaving en bijwerkingen te voorkomen. Patiënten die Levomethorphan gebruiken, moeten worden gecontroleerd op bijwerkingen en verslaving. Levomethorphan mag niet worden gebruikt door patiënten met ademhalingsproblemen, zoals astma of COPD. Als u vragen heeft over het gebruik van Levomethorphan, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛