Wat is Loprazolam? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Loprazolam behoort tot de benzodiazepine klasse van medicijnen en wordt voorgeschreven als slaapmiddel. Het kan worden gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid en andere slaapstoornissen, maar het is belangrijk om te weten wat de juiste dosering is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn voordat je het gebruikt. In dit artikel bespreken we alle belangrijke aspecten van Loprazolam.

Wat is Loprazolam?

Loprazolam is een medicijn dat wordt gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Het behoort tot de benzodiazepine klasse van medicijnen, die ook wel bekend staan als kalmeringsmiddelen of slaapmiddelen. Benzodiazepines werken door het verhogen van het niveau van de neurotransmitter GABA in de hersenen, wat helpt om de activiteit in de hersenen te verminderen en te zorgen voor een gevoel van ontspanning en kalmte.

Wat zijn de effecten van Loprazolam?

Loprazolam heeft een aantal effecten op het lichaam, waaronder:

 • Slaapinductie: Loprazolam kan helpen om sneller in slaap te vallen en langer te slapen.
 • Angstvermindering: Loprazolam kan angst verminderen en een gevoel van kalmte veroorzaken.
 • Spierontspanning: Loprazolam kan helpen om de spieren te ontspannen.

Wat is de dosering van Loprazolam?

De dosering van Loprazolam kan variëren afhankelijk van de individuele patiënt en de ernst van de slaapproblemen. Over het algemeen wordt Loprazolam aanbevolen in een dosering van 1 tot 2 milligram per dag, ingenomen voor het slapen gaan. De maximale dagelijkse dosering mag niet hoger zijn dan 3 milligram per dag.

Het is belangrijk om de dosering van Loprazolam niet te verhogen zonder eerst met een arts te overleggen. Ook mag Loprazolam niet langer dan vier weken achter elkaar worden gebruikt, omdat het verslavend kan zijn.

Wat zijn de bijwerkingen van Loprazolam?

Zoals bij elk medicijn, kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Loprazolam. Enkele veel voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Vermoeidheid

Andere mogelijke bijwerkingen van Loprazolam zijn onder meer:

 • Hoofdpijn
 • Maagklachten
 • Geheugenproblemen
 • Verwardheid
 • Misselijkheid
 • Droge mond

Als je een van deze bijwerkingen ervaart, neem dan contact op met je arts. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de dosering van het medicijn aan te passen of over te stappen op een ander slaapmiddel.

Hoe lang duurt het voordat Loprazolam werkt?

Loprazolam begint doorgaans binnen 30 minuten tot een uur te werken. Het wordt aanbevolen om Loprazolam ongeveer een half uur voor het slapengaan in te nemen, zodat het medicijn voldoende tijd heeft om in het lichaam op te nemen en de slaap te bevorderen.

Kan Loprazolam verslavend zijn?

Ja, Loprazolam kan verslavend zijn. Het is daarom belangrijk om het medicijn alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en niet langer dan vier weken achter elkaar. Als je Loprazolam langer dan vier weken gebruikt, kan er afhankelijkheid ontstaan en kan het moeilijker zijn om te stoppen met het medicijn. Als je je zorgen maakt over verslaving aan Loprazolam, neem dan contact op met je arts.

FAQs

 1. Kan ik Loprazolam gebruiken als ik zwanger ben? Nee, het wordt niet aanbevolen om Loprazolam te gebruiken tijdens de zwangerschap, omdat het de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden. Als je zwanger bent en slaapproblemen hebt, neem dan contact op met je arts om te bespreken welke alternatieve behandelingen veilig zijn tijdens de zwangerschap.

 2. Kan ik Loprazolam gebruiken als ik borstvoeding geef? Nee, Loprazolam kan in de moedermelk terechtkomen en de baby beïnvloeden. Als je borstvoeding geeft en slaapproblemen hebt, overleg dan met je arts over veilige alternatieve behandelingen.

 3. Kan ik alcohol drinken terwijl ik Loprazolam gebruik? Nee, het wordt niet aanbevolen om alcohol te drinken terwijl je Loprazolam gebruikt. Alcohol kan de bijwerkingen van Loprazolam versterken en kan het risico op ademhalingsproblemen vergroten.

Conclusie

Loprazolam kan een effectief medicijn zijn voor de behandeling van slaapproblemen, maar het is belangrijk om te weten wat de juiste dosering is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn voordat je het gebruikt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat Loprazolam verslavend kan zijn en alleen onder medisch toezicht moet worden gebruikt. Als je slaapproblemen hebt, neem dan contact op met je arts om te bespreken welke behandelingsopties het beste bij jou passen.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛