Wat is Midazolam (Dormicum)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Midazolam, ook bekend onder de merknaam Dormicum, is een benzodiazepine medicijn dat vaak wordt voorgeschreven als kalmeringsmiddel of slaapmiddel. Het wordt gebruikt om angst, spanning en slapeloosheid te behandelen. Dit medicijn werkt door de activiteit van bepaalde chemicaliën in de hersenen te verminderen. Het is belangrijk om de doseringen van Midazolam strikt te volgen, aangezien het een potentieel verslavend medicijn is. In dit artikel bespreken we de duur, dosering, effecten en bijwerkingen van Midazolam.

Wat is Midazolam (Dormicum)?

Midazolam, ook bekend onder de merknaam Dormicum, is een kalmeringsmiddel of slaapmiddel dat wordt voorgeschreven om angst, spanning en slapeloosheid te behandelen. Het wordt ook gebruikt als pre-anesthetisch middel, wat betekent dat het wordt gebruikt voordat iemand een operatie ondergaat om hen te kalmeren en te helpen ontspannen. Midazolam behoort tot de benzodiazepine-familie van medicijnen.

Duur van Midazolam (Dormicum)

De duur van Midazolam is afhankelijk van de dosering en de toedieningswijze. De intraveneuze toediening van Midazolam heeft een snellere werking dan de orale toediening. Over het algemeen duurt de werking van Midazolam ongeveer 4-6 uur.

Dosering van Midazolam (Dormicum)

De dosering van Midazolam is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd en de gezondheidstoestand van de patiënt, de ernst van de aandoening en de toedieningswijze. Midazolam is verkrijgbaar in verschillende doseringsvormen, waaronder injecties, tabletten en siroop. De dosering van Midazolam mag alleen worden voorgeschreven door een gekwalificeerde arts en dient strikt te worden gevolgd.

Effecten van Midazolam (Dormicum)

Midazolam heeft verschillende effecten op het lichaam, afhankelijk van de dosering en de toedieningswijze. De belangrijkste effecten van Midazolam zijn onder meer:

 • Verlichting van angst en spanning
 • Vermindering van slapeloosheid
 • Spierverslapping
 • Verlaging van de bloeddruk
 • Verlaging van de ademhalingsfrequentie
 • Vertraging van de hartslag

Bijwerkingen van Midazolam (Dormicum)

Hoewel Midazolam effectief is in het behandelen van angst, spanning en slapeloosheid, zijn er ook bij werkingen aan het medicijn verbonden. De bijwerkingen van Midazolam zijn onder meer:

 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid en braken
 • Geheugenproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Verwarring
 • Spierzwakte

In zeldzame gevallen kan Midazolam ook leiden tot ademhalingsproblemen en hartproblemen, vooral bij patiënten die al lijden aan een longaandoening of een hartaandoening. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als u last heeft van ernstige bijwerkingen na het gebruik van Midazolam.

Veelgestelde vragen over Midazolam (Dormicum)

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over Midazolam:

 1. Hoe snel werkt Midazolam?

De snelheid van werking van Midazolam hangt af van de toedieningswijze. De intraveneuze toediening van Midazolam heeft een snellere werking dan de orale toediening.

 1. Is Midazolam verslavend?

Ja, Midazolam is een potentieel verslavend medicijn. Het wordt daarom alleen voorgeschreven aan patiënten die het nodig hebben en onder toezicht van een gekwalificeerde arts.

 1. Kan Midazolam worden gebruikt tijdens de zwangerschap?

Midazolam kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap, maar alleen onder toezicht van een arts. Het kan echter leiden tot ademhalingsproblemen bij pasgeborenen als het kort voor de bevalling wordt gebruikt.

 1. Wat moet ik doen als ik een dosis Midazolam mis?

Als u een dosis Midazolam mist, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het echter bijna tijd is voor uw volgende dosis, sla dan de gemiste dosis over en ga verder met uw normale doseringsschema.

Conclusie

Midazolam is een effectief medicijn dat wordt gebruikt om angst, spanning en slapeloosheid te behandelen. Het is echter belangrijk om de doseringen van Midazolam strikt te volgen, omdat het een potentieel verslavend medicijn is. Bovendien kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Midazolam, dus het is belangrijk om het medicijn alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een gekwalificeerde arts. Als u last heeft van ernstige bijwerkingen na het gebruik van Midazolam, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛