Wat is Oxazepam? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Oxazepam is een medicijn dat behoort tot de groep van benzodiazepines. Het wordt voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen, slapeloosheid en alcoholontwenningssymptomen. Het is een kalmeringsmiddel dat werkt door het vertragen van de activiteit in de hersenen. In dit artikel zullen we bespreken wat Oxazepam is, hoe het werkt, wat de dosering is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Wat is Oxazepam?

Oxazepam is een benzodiazepine die wordt voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen, slapeloosheid en alcoholontwenningssymptomen. Het medicijn heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Oxazepam wordt verkocht onder verschillende merknamen, waaronder Seresta, Oxazepam Apotex, Oxazepam PCH en Oxazepam Sandoz.

Hoe werkt Oxazepam?

Oxazepam werkt door het vertragen van de activiteit in de hersenen. Het vermindert de hoeveelheid prikkels die de hersenen ontvangen, waardoor het gevoel van angst wordt verminderd en het gemakkelijker wordt om te ontspannen. Het medicijn heeft ook een kalmerend effect op de spieren, waardoor het nuttig kan zijn bij de behandeling van spierkrampen en spasmen.

Dosering van Oxazepam

De dosering van Oxazepam hangt af van de aandoening die wordt behandeld en de leeftijd en gezondheid van de patiënt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de laagst mogelijke dosis te gebruiken die effectief is. De dosering kan worden aangepast door een arts, afhankelijk van de individuele reactie op het medicijn. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering te volgen en niet te stoppen met het gebruik van Oxazepam zonder advies van een arts.

Effecten van Oxazepam

Oxazepam heeft een aantal effecten op het lichaam. Het heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel, wat leidt tot vermindering van angst en spanning. Het medicijn kan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van spierkrampen en spasmen. Oxazepam kan ook een gevoel van slaperigheid veroorzaken, wat nuttig kan zijn bij de behandeling van slapeloosheid.

Bijwerkingen van Oxazepam

Hoewel Oxazepam effectief kan zijn bij de behandeling van angststoornissen en andere aandoeningen, kan het ook bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Verwardheid
 • Verminderde coördinatie
 • Geheugenproblemen

Veel van deze bijwerkingen verdwijnen na verloop van tijd of verminderen na verlaging van de dosis. Het is belangrijk om deze bijwerkingen te melden aan een arts als ze ernstig zijn of niet verdwijnen.

Sommige patiënten kunnen ook last krijgen van meer ernstige bijwerkingen, zoals hallucinaties, agressief gedrag en geelzucht. Als deze bijwerkingen optreden, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

FAQs over Oxazepam

 1. Hoe lang duurt het voordat Oxazepam begint te werken? Het kan 30 tot 60 minuten duren voordat Oxazepam begint te werken. De piekwerking wordt bereikt na 2 tot 4 uur na inname van het medicijn.

 2. Hoe lang blijft Oxazepam in het lichaam? Oxazepam heeft een halfwaardetijd van ongeveer 6-8 uur. Dit betekent dat het ongeveer 6-8 uur duurt voordat de helft van de ingenomen dosis uit het lichaam is verdwenen. Het kan echter tot 2-3 dagen duren voordat alle Oxazepam volledig uit het lichaam is verdwenen.

 3. Kan Oxazepam verslavend zijn? Ja, Oxazepam kan verslavend zijn bij langdurig gebruik. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering te volgen en niet te stoppen met het gebruik van Oxazepam zonder advies van een arts.

 4. Kan ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Oxazepam? Nee, het wordt afgeraden om alcohol te drinken tijdens het gebruik van Oxazepam omdat alcohol het kalmerende effect van het medicijn kan versterken en de kans op bijwerkingen vergroot.

Conclusie

Oxazepam is een medicijn dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen, slapeloosheid en alcoholontwenningssymptomen. Het werkt door het vertragen van de activiteit in de hersenen en heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Hoewel het medicijn effectief kan zijn bij de behandeling van deze aandoeningen, kan het ook bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering te volgen en eventuele bijwerkingen te melden aan een arts.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛