Your Cart

Wat is Promethazine? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Promethazine is een antihistaminicum, dat werkt door het blokkeren van de effecten van histamine in het lichaam. Histamine is een stof die het lichaam produceert als reactie op allergenen zoals pollen, stof en schimmels. Als reactie hierop kunnen er symptomen optreden zoals jeuk, niezen, een loopneus en tranende ogen. Promethazine helpt deze symptomen te verminderen door de werking van histamine te blokkeren.

Naast het verminderen van allergische reacties, wordt Promethazine ook gebruikt voor de behandeling van misselijkheid, braken en slaapstoornissen. Het medicijn kan ook worden voorgeschreven als onderdeel van een pijnstillende behandeling.

Dosering en Duur

Promethazine is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, siroop en injecties. De dosering en duur van het gebruik hangen af van de aandoening die wordt behandeld en de vorm van het medicijn. Het is belangrijk om de aanwijzingen van uw arts op te volgen bij het gebruik van Promethazine.

Voor de behandeling van allergische reacties wordt Promethazine meestal voorgeschreven in een dosis van 25 tot 50 mg per dag, verdeeld over twee of drie doses. De duur van de behandeling kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Voor de behandeling van misselijkheid en braken wordt Promethazine meestal voorgeschreven in een dosis van 12,5 tot 25 mg per dag, verdeeld over twee of drie doses. De duur van de behandeling kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de oorzaak van de misselijkheid of braken.

Voor de behandeling van slaapstoornissen wordt Promethazine meestal voorgeschreven in een dosis van 25 mg voor het slapen gaan. De duur van de behandeling kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de ernst van de slaapstoornis.

Effecten

De effecten van Promethazine kunnen verschillen afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Bij allergische reacties kan Promethazine helpen bij het verminderen van symptomen zoals jeuk, niezen, loopneus en tranende ogen. Bij misselijkheid en braken kan het medicijn helpen bij het onderdrukken van deze symptomen, waardoor u zich beter kunt voelen. Bij slaapstoornissen kan Promethazine u helpen om sneller in slaap te vallen en langer te slapen.

Bijwerkingen

Net als bij elk ander medicijn kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Promethazine. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Droge mond
 • Wazig zien
 • Verstopping
 • Misselijkheid

In zeldzame gevallen kan Promethazine ook ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals:

 • Verwardheid
 • Hallucinaties
 • Ernstige allergische reacties
 • Aanvallen
 • Problemen met de bloeddruk of hartslag

Als u last heeft van een van deze symptomen, dient u onmiddellijk medische hulp in te roepen.

FAQs

 1. Kan ik Promethazine gebruiken als ik zwanger ben? Promethazine kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby en mag alleen worden gebruikt als uw arts dit noodzakelijk acht. Raadpleeg altijd uw arts voordat u Promethazine gebruikt als u zwanger bent.

 2. Kan ik Promethazine gebruiken als ik borstvoeding geef? Promethazine kan in de moedermelk terechtkomen en schadelijk zijn voor uw baby. Raadpleeg altijd uw arts voordat u Promethazine gebruikt als u borstvoeding geeft.

 3. Kan ik Promethazine gebruiken als ik alcohol drink? Het drinken van alcohol kan de bijwerkingen van Promethazine verergeren. Het wordt afgeraden om alcohol te drinken terwijl u dit medicijn gebruikt.

 4. Kan ik autorijden als ik Promethazine gebruik? Promethazine kan duizeligheid en slaperigheid veroorzaken, waardoor uw reactietijd kan worden verminderd. Het wordt afgeraden om auto te rijden of machines te bedienen terwijl u dit medicijn gebruikt.

Conclusie

Promethazine is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van allergische reacties, misselijkheid, braken en slaapstoornissen. Het kan helpen bij het verminderen van symptomen en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven. Het is echter belangrijk om de aanwijzingen van uw arts op te volgen en op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen. Raadpleeg altijd uw arts voordat u begint met het gebruik van Promethazine.

Free Worldwide shipping

On all orders above €50

Anonymous Shipping

Discreet Packaging

Laboratory Tested

XTRAVitamines guarantees its products.

100% Secure Checkout

iDEAL / Bank Transfer / Crypto