Wat is R-Ketamine (Arketamine)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

R-Ketamine, ook wel bekend als arketamine, is een relatief nieuw medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van depressie en pijn. Deze stof is een variant van ketamine, een verdovingsmiddel dat al jarenlang in de medische wereld wordt gebruikt. R-Ketamine wordt steeds populairder omdat het sneller werkt en minder bijwerkingen heeft dan ketamine. In dit artikel gaan we dieper in op wat R-Ketamine is, de duur, dosering, effecten en bijwerkingen van deze stof.

Wat is R-Ketamine (Arketamine)?

R-Ketamine, ook wel arketamine genoemd, is een afgeleide van ketamine. Het is een dissociatief anestheticum, wat betekent dat het de sensatie van pijn en andere sensaties in het lichaam blokkeert. Het werkt echter anders dan ketamine doordat het zich richt op specifieke receptoren in de hersenen. R-Ketamine wordt voornamelijk gebruikt als behandeling voor depressie en pijn, hoewel het ook gebruikt kan worden voor andere aandoeningen.

Duur van R-Ketamine

De duur van R-Ketamine kan variëren afhankelijk van de dosering en de manier van toediening. Over het algemeen duurt het effect van R-Ketamine ongeveer 30 minuten tot een uur wanneer het intraveneus wordt toegediend. Wanneer het wordt toegediend via een neusspray, duurt het effect ongeveer 1-2 uur. Naarmate het effect van de R-Ketamine afneemt, kan de patiënt zich slaperig voelen en een verminderd reactievermogen hebben.

Dosering van R-Ketamine

De dosering van R-Ketamine hangt af van de aandoening die behandeld moet worden en de manier van toediening. Bij de behandeling van depressie wordt R-Ketamine meestal toegediend via een infuus of intranasale spray met een dosering van 0,5-1 mg/kg lichaamsgewicht. Bij de behandeling van pijn wordt R-Ketamine vaak toegediend via een infuus met een dosering van 0,15-0,5 mg/kg lichaamsgewicht. De exacte dosering moet worden bepaald door een medisch professional en kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie van de patiënt.

Effecten van R-Ketamine

R-Ketamine heeft verschillende effecten op het lichaam en de geest, afhankelijk van de dosering en de manier van toediening. De effecten kunnen variëren van pijnvermindering en vermindering van depressieve symptomen tot hallucinaties en dissociatie. Hieronder staan de belangrijkste effecten van R-Ketamine op een rij:

 • Pijnvermindering: R-Ketamine kan helpen bij het verminderen van pijn, vooral bij aandoeningen zoals complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) en neuropathische pijn.
 • Vermindering van depressieve symptomen: R-Ketamine is ook effectief gebleken bij de behandeling van depressie, waarbij het snel kan zorgen voor verlichting van de symptomen. Het kan ook helpen bij de behandeling van andere stemmingsstoornissen zoals bipolaire stoornis.

 • Hallucinaties: Bij hogere doseringen kan R-Ketamine hallucinaties en dissociatie veroorzaken. Dit kan zowel positieve als negatieve effecten hebben, afhankelijk van de persoon en de omgeving waarin de stof wordt gebruikt.

 • Verhoogde hartslag en bloeddruk: R-Ketamine kan de hartslag en bloeddruk verhogen, wat vooral bij hogere doseringen kan leiden tot ongewenste bijwerkingen.

 • Misselijkheid en braken: Een veelvoorkomende bijwerking van R-Ketamine is misselijkheid en braken. Dit kan worden verminderd door het gebruik van anti-emetica.

 • Verslaving: Net als ketamine kan R-Ketamine verslavend zijn bij herhaaldelijk gebruik. Het is daarom belangrijk om het gebruik van deze stof te beperken en alleen te gebruiken onder toezicht van een medisch professional.

Bijwerkingen van R-Ketamine

Naast de effecten die R-Ketamine kan hebben, zijn er ook een aantal bijwerkingen waar rekening mee moet worden gehouden. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende bijwerkingen op een rij:

 • Duizeligheid: R-Ketamine kan duizeligheid veroorzaken, vooral bij hogere doseringen. Dit kan leiden tot vallen en verwondingen.

 • Verwardheid: R-Ketamine kan verwardheid en desoriëntatie veroorzaken, wat kan leiden tot ongewenste situaties.

 • Veranderingen in het gezichtsvermogen: R-Ketamine kan tijdelijke veranderingen in het gezichtsvermogen veroorzaken, zoals wazig zien en veranderingen in de kleurwaarneming.

 • Ademhalingsproblemen: R-Ketamine kan de ademhaling vertragen of zelfs stoppen, vooral bij hogere doseringen.

 • Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergische reacties krijgen op R-Ketamine, zoals huiduitslag, jeuk en zwelling.

FAQs

 1. Is R-Ketamine hetzelfde als ketamine? R-Ketamine is een variant van ketamine, maar werkt anders doordat het zich richt op specifieke receptoren in de hersenen.

 2. Is R-Ketamine verslavend? Ja, net als ketamine kan R-Ketamine verslavend zijn bij herhaaldelijk gebruik.

 3. Kan R-Ketamine helpen bij de behandeling van depressie? Ja, R-Ketamine is effectief gebleken bij de behandeling van depressie en kan snel verlichting bieden van de symptomen.

Conclusie

R-Ketamine, ook wel arketamine genoemd, is een effectief medicijn dat kan worden gebruikt bij de behandeling van depressie en pijn. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de duur, dosering, effecten en bijwerkingen van deze stof en deze alleen te gebruiken onder toezicht van een medisch professional. R-Ketamine kan bij hogere doseringen hallucinaties en dissociatie veroorzaken en kan ook verslavend zijn bij herhaaldelijk gebruik. Daarom is het belangrijk om de dosering en manier van toediening van deze stof goed te bepalen en bijwerkingen in de gaten te houden. Als u meer wilt weten over R-Ketamine, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛