Your Cart

Wat is Scopolamine (Hyoscine)? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Scopolamine, ook wel bekend als hyoscine, is een medicijn dat behoort tot de klasse van anticholinergica. Het wordt vaak voorgeschreven om misselijkheid en braken te voorkomen, en wordt ook gebruikt als verdovingsmiddel en bij de behandeling van verschillende aandoeningen zoals reisziekte en de ziekte van Parkinson. In dit artikel gaan we dieper in op wat scopolamine precies is, hoe het werkt en welke effecten en bijwerkingen het heeft. We bespreken ook de dosering en duur van het gebruik van dit medicijn.

Wat is Scopolamine (Hyoscine)?

Scopolamine is een stof die voorkomt in planten van de Solanaceae-familie, zoals de doornappel en de bilzekruid. Het wordt ook synthetisch geproduceerd en verkocht onder verschillende merknamen, zoals Scopoderm TTS en Kwells. Scopolamine is een anticholinergisch middel, wat betekent dat het de werking van de neurotransmitter acetylcholine in de hersenen blokkeert. Dit kan verschillende effecten hebben op het lichaam.

Hoe werkt Scopolamine (Hyoscine)?

Scopolamine blokkeert de werking van acetylcholine in de hersenen, wat kan leiden tot verschillende effecten, waaronder het verminderen van de secretie van maagzuur, de vermindering van spierbewegingen in de darmen en het verminderen van de activiteit van het braakcentrum in de hersenen. Dit is waarom het vaak wordt voorgeschreven aan mensen die last hebben van misselijkheid en braken, bijvoorbeeld na een operatie of bij reisziekte.

Dosering en duur van Scopolamine (Hyoscine)

De dosering en duur van het gebruik van scopolamine kunnen variëren afhankelijk van de aandoening waarvoor het wordt gebruikt en de individuele reactie van de patiënt op het medicijn. Over het algemeen wordt het vaak voorgeschreven als pleister die op de huid wordt aangebracht en gedurende 72 uur blijft zitten. De pleister kan worden gebruikt om reisziekte te voorkomen of om misselijkheid en braken na een operatie te voorkomen. De dosering van scopolamine kan echter ook worden aangepast afhankelijk van de ernst van de symptomen en de reactie van de patiënt op het medicijn.

Effecten van Scopolamine (Hyoscine)

Scopolamine kan verschillende effecten hebben op het lichaam, afhankelijk van de dosering en duur van het gebruik. De belangrijkste effecten zijn:

 • Verstoring van de werking van de hersenen: Scopolamine kan leiden tot verwarring, slaperigheid en verminderde concentratie.

 • Vermindering van spierbewegingen: Scopolamine kan leiden tot vermindering van spierbewegingen in de darmen, wat kan leiden tot constipatie.

 • Vermindering van maagzuur: Scopolamine kan de secretie van maagzuur verminderen, wat kan helpen bij de behandeling van maagzweren.

 • Vermindering van misselijkheid en braken: Scopolamine wordt vaak voorgeschreven om misselijkheid en braken te voorkomen, vooral bij mensen die reisziekte hebben of na een operatie.

 • Vermindering van speekselproductie: Scopolamine kan de speekselproductie verminderen, wat kan helpen bij de behandeling van overmatige speekselvloed, zoals bij de ziekte van Parkinson.

Bijwerkingen van Scopolamine (Hyoscine)

Zoals bij elk medicijn, kan scopolamine bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Droge mond

 • Wazig zien

 • Duizeligheid

 • Slaperigheid

 • Hoofdpijn

 • Verstopping

 • Verwardheid

 • Geheugenproblemen

 • Hallucinaties

In zeldzame gevallen kan scopolamine ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals een verhoogde hartslag, hoge bloeddruk en een droge en rode huid.

FAQs over Scopolamine (Hyoscine)

 1. Is scopolamine verslavend?

Nee, scopolamine is geen verslavend medicijn.

 1. Kan ik scopolamine gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het wordt niet aanbevolen om scopolamine te gebruiken tijdens de zwangerschap, tenzij het absoluut noodzakelijk is en onder toezicht van een arts.

 1. Hoe lang duurt het voordat scopolamine begint te werken?

De werking van scopolamine begint meestal binnen 30 minuten na inname of toediening.

 1. Kan scopolamine worden gebruikt bij kinderen?

Scopolamine wordt niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen jonger dan 18 jaar.

Conclusie

Scopolamine, ook wel bekend als hyoscine, is een medicijn dat wordt gebruikt om misselijkheid en braken te voorkomen, evenals bij de behandeling van verschillende aandoeningen. Het blokkeert de werking van acetylcholine in de hersenen, wat kan leiden tot verschillende effecten op het lichaam. De dosering en duur van het gebruik van scopolamine kan variëren afhankelijk van de aandoening waarvoor het wordt gebruikt en de individuele reactie van de patiënt op het medicijn. Hoewel scopolamine een effectief medicijn is, kan het bijwerkingen hebben, dus het is belangrijk om het onder toezicht van een arts te gebruiken.

Free Worldwide shipping

On all orders above €50

Anonymous Shipping

Discreet Packaging

Laboratory Tested

XTRAVitamines guarantees its products.

100% Secure Checkout

iDEAL / Bank Transfer / Crypto