Wat is Tilidine? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Tilidine is een pijnstiller die wordt voorgeschreven aan mensen die last hebben van matige tot ernstige pijn. Het is een opioïde pijnstiller die werkt door de manier waarop de hersenen en het zenuwstelsel pijn waarnemen te veranderen. Hoewel Tilidine effectief kan zijn bij het verlichten van pijn, heeft het ook bijwerkingen en kan het leiden tot verslaving en afhankelijkheid bij langdurig gebruik. In dit artikel bespreken we de duur, dosering, effecten en bijwerkingen van Tilidine.

Duur:

De duur van Tilidine hangt af van de individuele patiënt en de dosering die wordt voorgeschreven. Over het algemeen begint de werking van Tilidine binnen 30 tot 60 minuten na inname en blijft het gedurende 4 tot 6 uur werken. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering en het doseringsschema te volgen om het beste resultaat te behalen.

Dosering:

De dosering van Tilidine varieert afhankelijk van de individuele patiënt en de ernst van de pijn. Het wordt vaak voorgeschreven in de vorm van tabletten en capsules. De aanbevolen dosering voor volwassenen is 50 tot 100 mg elke 4 tot 6 uur, met een maximale dagelijkse dosis van 400 mg. De dosering kan worden aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt, maar het is belangrijk om de voorgeschreven dosering niet te overschrijden.

Effecten:

Tilidine is een opioïde pijnstiller die werkt door het centrale zenuwstelsel te beïnvloeden en de manier waarop de hersenen pijn waarnemen te veranderen. De effecten van Tilidine omvatten:

 • Verlichting van matige tot ernstige pijn
 • Vermindering van angst en stress
 • Verhoging van het gevoel van welzijn
 • Vermindering van hoest en kortademigheid

Hoewel Tilidine effectief kan zijn bij het verlichten van pijn, kan het ook leiden tot bijwerkingen en risico op verslaving.

Bijwerkingen:

Net als bij alle medicijnen heeft Tilidine bijwerkingen die kunnen optreden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • Misselijkheid en braken
 • Duizeligheid en slaperigheid
 • Verwardheid en hoofdpijn
 • Verstopping en droge mond

Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder meer ademhalingsproblemen, verminderde eetlust en spierzwakte. Als u ernstige bijwerkingen ervaart, neem dan contact op met uw arts.

FAQs:

 1. Kan Tilidine verslavend zijn? Ja, Tilidine kan leiden tot afhankelijkheid en verslaving leiden.
 1. Kan Tilidine worden gebruikt tijdens de zwangerschap? Tilidine mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap, omdat het de foetus kan schaden en kan leiden tot ademhalingsproblemen bij de pasgeborene. Raadpleeg uw arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft voordat u Tilidine gebruikt.

 2. Kan ik Tilidine gebruiken als ik andere medicijnen gebruik? Tilidine kan interageren met andere medicijnen, waaronder antidepressiva, kalmeringsmiddelen en spierverslappers. Vertel uw arts over alle medicijnen die u gebruikt voordat u Tilidine gebruikt.

 3. Hoe moet ik Tilidine bewaren? Bewaar Tilidine op kamertemperatuur, buiten bereik van kinderen en huisdieren. Bewaar het op een droge plaats, uit de buurt van vocht en licht.

Conclusie:

Tilidine is een opioïde pijnstiller die effectief kan zijn bij het verlichten van matige tot ernstige pijn. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering en het doseringsschema te volgen en uw arts te raadplegen als u ernstige bijwerkingen ervaart. Tilidine kan leiden tot afhankelijkheid en verslaving bij langdurig gebruik en mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Als u Tilidine gebruikt in combinatie met andere medicijnen, vertel dit dan aan uw arts om mogelijke interacties te voorkomen.

 

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛