Wat is Tramadol? Duur, dosering, effecten, bijwerkingen

Tramadol is een medicijn dat wordt gebruikt om matige tot ernstige pijn te behandelen. Het behoort tot de groep van opioïde pijnstillers en wordt voorgeschreven wanneer andere medicijnen niet effectief zijn gebleken. Tramadol wordt beschouwd als een veilig en effectief medicijn als het op de juiste manier wordt gebruikt. In dit artikel leer je alles over Tramadol, inclusief de duur, dosering, effecten en bijwerkingen.

Wat is Tramadol?

Tramadol is een opioïde pijnstiller die wordt gebruikt om matige tot ernstige pijn te behandelen. Het werkt door de manier waarop ons lichaam pijn ervaart te veranderen. Tramadol kan zowel in tabletvorm als in vloeibare vorm worden ingenomen en is verkrijgbaar onder verschillende merknamen.

Duur van Tramadol:

De duur van Tramadol verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren, zoals de dosering en de ernst van de pijn. Over het algemeen duurt de werking van Tramadol ongeveer 4 tot 6 uur.

Dosering van Tramadol:

Tramadol wordt voorgeschreven in verschillende doseringen, afhankelijk van de ernst van de pijn en de individuele behoeften van de patiënt. Het is belangrijk om de aanwijzingen van de arts op te volgen en de voorgeschreven dosering niet te overschrijden. De gebruikelijke dosering voor volwassenen is 50 tot 100 mg om de vier tot zes uur. De maximale dagelijkse dosering mag niet hoger zijn dan 400 mg.

Effecten van Tramadol:

Tramadol kan verschillende effecten hebben, afhankelijk van de persoon en de dosering. Enkele van de meest voorkomende effecten zijn onder andere:

 • Pijnvermindering
 • Vermindering van angst en depressie
 • Gevoel van euforie
 • Vermoeidheid of slaperigheid
 • Misselijkheid en braken
 • Constipatie

Bijwerkingen van Tramadol:

Hoewel Tramadol over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het bijwerkingen hebben. Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen zijn onder andere:

 • Duizeligheid en flauwvallen
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Verwardheid en desoriëntatie
 • Droge mond
 • Zweten

In zeldzame gevallen kan Tramadol ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, allergische reacties en zelfs verslaving. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u last heeft van bijwerkingen of zich zorgen maakt over de veiligheid van het medicijn.

FAQs:

 1. Kan Tramadol verslavend zijn? Ja, Tramadol kan verslavend zijn als het op onjuiste wijze wordt gebruikt. Het is belangrijk om de dosering niet te overschrijden en het medicijn alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts.

 2. Hoe moet Tramadol worden ingenomen? Tramadol moet worden ingenomen zoals voorgeschreven door een arts. Het is belangrijk om de aanwijzingen op het recept te volgen en de dosering niet te overschrijden. Tramadol kan zowel met voedsel als op een lege maag worden ingenomen.

 3. Kan Tramadol worden ingenomen tijdens de zwangerschap? Tramadol kan schadelijk zijn voor de foetus als het tijdens de zwangerschap wordt ingenomen. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u Tramadol inneemt als u zwanger bent of zwanger wilt worden.

 4. Kan Tramadol worden ingenomen met andere medicijnen? Tramadol kan interageren met andere medicijnen, waaronder antidepressiva, slaapmiddelen en andere opioïde pijnstillers. Het is belangrijk om uw arts te informeren over alle medicijnen die u gebruikt voordat u Tramadol inneemt.

Conclusie:

Tramadol is een opioïde pijnstiller die wordt gebruikt om matige tot ernstige pijn te behandelen. Het is belangrijk om Tramadol alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en de dosering niet te overschrijden. Hoewel Tramadol over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het bijwerkingen hebben en zelfs verslavend zijn als het op onjuiste wijze wordt gebruikt. Raadpleeg uw arts als u last heeft van bijwerkingen of zich zorgen maakt over de veiligheid van het medicijn.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛