Wiet kweken voor beginners: Een praktische gids voor het kweken van cannabis thuis

Waarom zou je thuis wiet kweken? Wat zijn de voordelen van het kweken van cannabis in plaats van het kopen van wiet in een coffeeshop? In dit eerste deel van de gids zullen we de voordelen van het kweken van wiet thuis bespreken.

Waarom zou je thuis wiet kweken?

 • Betere controle over de kwaliteit van je cannabis
 • Bespaar geld op lange termijn
 • Plezierige hobby en ontspanning

De Basics van Wiet Kweken

Voordat je begint met het kweken van wiet, is het belangrijk om de basisprincipes te begrijpen. In dit deel van de gids zullen we enkele basisbegrippen bespreken die je moet kennen voordat je begint met kweken.

Wat heb je nodig om te beginnen met wiet kweken?

 • Kweektent of -kamer
 • Verlichting
 • Ventilatiesysteem
 • Groeimedium
 • Nutriënten
 • Water

Basisbegrippen bij het kweken van wiet

 • Fotosynthese
 • Plantenleven
 • Vegetatieve fase
 • Bloeiende fase
 • Mannelijke vs vrouwelijke planten

Stappenplan voor het kweken van wiet

Nu we de basisprincipes van het kweken van wiet hebben besproken, gaan we verder met het stappenplan voor het kweken van wiet. In dit deel van de gids zullen we stap voor stap uitleggen hoe je cannabis thuis kunt kweken.

Stap 1: Kies de juiste cannabiszaden

Stap 2: Creëer de perfecte omgeving

 • De juiste kweekruimte
 • Verlichting en ventilatie
 • Temperatuur en luchtvochtigheid

Stap 3: Ontkiemen en zaailingen

 • Hoe ontkiem je cannabiszaden?
 • De beste manier om zaailingen te planten

Om cannabiszaden te ontkiemen, zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken. Hieronder vind je een populaire methode:

 1. Week de zaden 24 uur in een glas water op kamertemperatuur.
 2. Haal de zaden uit het water en leg ze tussen twee vochtige keukenpapieren.
 3. Doe de keukenpapiertjes met de zaden in een afgesloten plastic zak of op een bord met een omgekeerde kom eroverheen.
 4. Bewaar de plastic zak of het bord op een warme plaats (rond de 20-25 graden Celsius) en controleer dagelijks of de keukenpapiertjes nog vochtig zijn.
 5. Wanneer de zaden zijn ontkiemd en er een worteltje en een klein plantje zichtbaar zijn, zijn ze klaar om te worden geplant.

Om zaailingen te planten, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen:

 1. Kies een pot met een diameter van minstens 15-20 centimeter en vul deze met luchtige potgrond.
 2. Maak een gaatje in het midden van de potgrond van ongeveer 2-3 centimeter diep.
 3. Plaats de zaailing in het gaatje en bedek de wortels met potgrond.
 4. Geef de zaailing water totdat de potgrond vochtig is, maar niet doorweekt.
 5. Plaats de pot op een warme, goed verlichte plaats (bijvoorbeeld onder een groeilamp of in een raam op het zuiden).

Door bovenstaande stappen te volgen, kun je cannabiszaden succesvol ontkiemen en zaailingen planten die gezond en sterk zullen groeien.

Stap 4: Vegetatieve fase

 • Wanneer begint de vegetatieve fase?
 • Belangrijke factoren voor de vegetatieve fase

De vegetatieve fase van cannabis begint na het ontkiemen van de zaden of na het planten van stekjes. Het begint wanneer de planten beginnen met het ontwikkelen van bladeren en stengels en zich voorbereiden op de groeifase.

Belangrijke factoren voor de vegetatieve fase van cannabis zijn onder andere:

 1. Lichtcyclus: Cannabisplanten hebben minimaal 18 uur licht nodig per dag om in de vegetatieve fase te blijven. Het is belangrijk om de lichtcyclus te regelen om ervoor te zorgen dat de planten genoeg licht krijgen om te groeien.
 2. Voeding: Tijdens de vegetatieve fase hebben cannabisplanten meer stikstof nodig dan tijdens de bloeifase. Het is belangrijk om de juiste voedingsstoffen te geven om ervoor te zorgen dat de planten gezond blijven en goed groeien.
 3. Temperatuur: Cannabisplanten groeien het best bij een temperatuur tussen de 20-28 graden Celsius overdag en 15-20 graden Celsius ‘s nachts. Hoge temperaturen kunnen de groei vertragen, terwijl te lage temperaturen de planten kunnen beschadigen.
 4. Vochtigheid: Tijdens de vegetatieve fase is het belangrijk om de luchtvochtigheid onder controle te houden om schimmelgroei en andere problemen te voorkomen. Een vochtigheidsniveau van 50-60% is ideaal.
 5. Genetica: De genetica van de cannabissoort speelt ook een belangrijke rol bij de vegetatieve fase. Sommige soorten groeien bijvoorbeeld sneller dan andere, dus het is belangrijk om de groeisnelheid van de specifieke cannabissoort te kennen.

Door deze factoren te begrijpen en te beheersen, kun je de vegetatieve fase van cannabis op een effectieve en efficiënte manier beheren en ervoor zorgen dat de planten gezond blijven en goed groeien.

Stap 5: Bloeiende fase

 • Wanneer begint de bloeiende fase?
 • Belangrijke factoren voor de bloeiende fase
 • Dit is per soort verschillend, als je het koopt staat de informatie als goed is erbij.

De bloeifase van cannabis begint wanneer de planten een signaal krijgen dat de dagen korter worden. Dit gebeurt meestal in de late zomer of vroege herfst, afhankelijk van de locatie en de specifieke cannabissoort.

Belangrijke factoren voor de bloeifase van cannabis zijn onder andere:

 1. Lichtcyclus: Cannabisplanten hebben minimaal 12 uur donkerte nodig om de bloeifase in te gaan. Het is belangrijk om de lichtcyclus te regelen om ervoor te zorgen dat de planten genoeg donkerte krijgen om te bloeien.
 2. Voeding: Tijdens de bloeifase hebben cannabisplanten meer fosfor en kalium nodig dan tijdens de groeifase. Het is belangrijk om de juiste voedingsstoffen te geven om ervoor te zorgen dat de planten gezond blijven en goed bloeien.
 3. Temperatuur: Cannabisplanten bloeien het best bij een temperatuur tussen de 20-28 graden Celsius overdag en 15-20 graden Celsius ‘s nachts. Hoge temperaturen kunnen de kwaliteit van de bloemen verminderen, terwijl te lage temperaturen de bloei kunnen vertragen.
 4. Vochtigheid: Tijdens de bloeifase is het belangrijk om de luchtvochtigheid onder controle te houden om schimmelgroei en andere problemen te voorkomen. Een vochtigheidsniveau van 40-50% is ideaal.
 5. Genetica: De genetica van de cannabissoort speelt ook een belangrijke rol bij de bloeifase. Sommige soorten hebben bijvoorbeeld een kortere bloeitijd dan andere, dus het is belangrijk om de bloeitijd van de specifieke cannabissoort te kennen.

Door deze factoren te begrijpen en te beheersen, kun je de bloeifase van cannabis op een effectieve en efficiënte manier beheren en ervoor zorgen dat de planten gezond blijven en goed bloeien.

Stap 6: Oogsten en drogen

 • Wanneer is het tijd om te oogsten?

Het is tijd om cannabis te oogsten wanneer de toppen volledig zijn gerijpt. Dit betekent dat de trichomen op de toppen zich hebben ontwikkeld en hun hoogste potentie hebben bereikt. Om te bepalen of het tijd is om te oogsten, kun je de trichomen op de toppen bekijken met behulp van een loep of een vergrootglas. Als de trichomen wit of troebel zijn en de meeste van de witte haartjes op de toppen bruin zijn geworden, is het tijd om te oogsten. Het is ook belangrijk om te kijken naar de bloei- en groeitijd van de specifieke cannabissoort, aangezien deze kan variëren en een indicatie kan geven van wanneer het tijd is om te oogsten. Over het algemeen duurt het oogsten van cannabis tussen de 8-12 weken na de bloei, afhankelijk van de soort.

 • Hoe oogst je cannabis?

Om cannabis te oogsten, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

 1. Knip de planten af bij de stam met een scherpe schaar of mes.
 2. Verwijder de grote bladeren van de planten om de toppen bloot te leggen.
 3. Hang de planten ondersteboven op een droge, donkere en geventileerde plaats om te drogen. Zorg ervoor dat de toppen niet te dicht op elkaar hangen om schimmelgroei te voorkomen.
 4. Na ongeveer 5-7 dagen kun je de toppen van de planten knippen en verder drogen op een rek of op papieren zakken.
 5. Als de toppen volledig droog zijn, kun je ze in luchtdichte potten bewaren om de smaak en potentie te behouden.

Het is belangrijk om de planten zorgvuldig te oogsten en te drogen om ervoor te zorgen dat de toppen van goede kwaliteit zijn. Door bovenstaande stappen te volgen, kun je cannabis op een effectieve en efficiënte manier oogsten en bewaren.

 • Hoe droog je cannabis?

Om cannabis te drogen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

 1. Knip de planten af bij de stam met een scherpe schaar of mes.
 2. Verwijder de grote bladeren van de planten om de toppen bloot te leggen.
 3. Hang de planten ondersteboven op een droge, donkere en geventileerde plaats om te drogen. Zorg ervoor dat de toppen niet te dicht op elkaar hangen om schimmelgroei te voorkomen.
 4. Controleer dagelijks de vochtigheid en ventilatie van de droogruimte en pas deze aan indien nodig.
 5. Na ongeveer 5-7 dagen kun je de toppen van de planten knippen en verder drogen op een rek of op papieren zakken.
 6. Blijf dagelijks controleren op vochtigheid en ventilatie totdat de toppen volledig droog zijn. Dit kan tot 2 weken duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in de droogruimte.

Het is belangrijk om de toppen zorgvuldig te drogen om de smaak, geur en potentie te behouden. Door bovenstaande stappen te volgen, kun je cannabis op een effectieve en efficiënte manier drogen.

 • De juiste manier om cannabis te bewaren

Om cannabis op de juiste manier te bewaren, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt nemen:

 1. Bewaar de cannabis in luchtdichte potten, zoals glazen potten, om de geur en potentie te behouden.
 2. Bewaar de potten op een donkere, koele en droge plaats om de kwaliteit van de cannabis te behouden. Direct zonlicht en vochtigheid kunnen de kwaliteit van de cannabis verminderen.
 3. Vermijd het bewaren van cannabis in de koelkast of vriezer, omdat de temperatuur- en vochtigheidsniveaus onvoorspelbaar kunnen zijn en de kwaliteit van de cannabis kunnen verminderen.
 4. Controleer regelmatig de cannabis op schimmelgroei of vochtigheid. Als je vocht of schimmel opmerkt, verwijder dan de aangetaste delen en laat de rest van de cannabis goed drogen voordat je het opnieuw opslaat.
 5. Label de potten met de naam en de datum van de cannabissoort om het gemakkelijker te maken om de cannabis bij te houden en te weten welke cannabissoort het is.

Door bovenstaande stappen te volgen, kun je cannabis op een effectieve manier bewaren en de geur, potentie en kwaliteit behouden.

Veelvoorkomende problemen bij het kweken van wiet

Ondanks dat het kweken van wiet een leuke en lonende hobby kan zijn, kan het ook problemen opleveren. In dit deel van de gids bespreken we enkele veelvoorkomende problemen bij het kweken van wiet en hoe je deze kunt oplossen.

Schimmel

 • Hoe ontstaat schimmel?

Schimmel kan ontstaan bij wiet wanneer de omgeving te vochtig is en er onvoldoende ventilatie is. Dit kan gebeuren tijdens de groeifase, de bloeifase of tijdens het drogen van de toppen. Schimmel kan leiden tot een vermindering van de kwaliteit en potentie van de wiet en kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid als het wordt geconsumeerd. Het is daarom belangrijk om de omgeving goed te reguleren en te zorgen voor voldoende ventilatie om schimmelgroei te voorkomen.

 • Hoe kun je schimmel voorkomen?

Om schimmelgroei bij wiet te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen, zoals:

 1. Zorg voor een goede luchtcirculatie door middel van ventilatie.
 2. Controleer regelmatig de luchtvochtigheid en temperatuur en houd deze op een geschikt niveau (40-60% luchtvochtigheid en 20-25°C).
 3. Vermijd overmatig water geven en zorg ervoor dat de grond niet te nat is.
 4. Gebruik schone gereedschappen bij het kweken en zorg voor een schone kweekruimte.
 5. Controleer de planten regelmatig op tekenen van schimmel en verwijder aangetaste delen direct.

Door deze maatregelen te nemen, kun je de kans op schimmelgroei bij wiet verkleinen en ervoor zorgen dat je planten gezond blijven.

 • Hoe behandel je schimmel?

Als je schimmel opmerkt op je wietplanten, is het belangrijk om snel te handelen om verdere verspreiding te voorkomen. Hieronder zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om schimmel op wiet te behandelen:

 1. Snijd de aangetaste delen van de plant af en gooi ze weg om verdere verspreiding te voorkomen.
 2. Verbeter de luchtcirculatie en ventilatie in de kweekruimte om vochtigheid te verminderen en schimmelgroei te voorkomen.
 3. Verhoog de temperatuur in de kweekruimte licht om de vochtigheid te verminderen.
 4. Gebruik een fungicide om de schimmelgroei te stoppen.
 5. Vermijd overmatig water geven en zorg ervoor dat de grond niet te nat is.

Het is belangrijk om snel te handelen wanneer je schimmel op je wietplanten opmerkt om te voorkomen dat het zich verder verspreidt. Door bovenstaande maatregelen te nemen, kun je de schimmel behandelen en je planten weer gezond maken.

Plagen

 • Welke plagen kunnen cannabisplanten aantasten?

Cannabisplanten kunnen worden aangetast door verschillende soorten plagen, zoals:

 1. Spint: kleine spinachtige beestjes die zich voeden met plantensappen en spinnenwebben produceren.
 2. Trips: kleine vliegende insecten die zich voeden met plantensappen en schade veroorzaken aan de bladeren.
 3. Bladluizen: kleine insecten die zich voeden met plantensappen en schade veroorzaken aan de bladeren.
 4. Wittevlieg: kleine witte insecten die zich voeden met plantensappen en zich verspreiden via vliegende insecten.
 5. Rupsen: larven van vlinders die zich voeden met de bladeren van de plant.

Het is belangrijk om regelmatig je cannabisplanten te controleren op tekenen van plagen en om maatregelen te nemen om ze te voorkomen en te behandelen als ze zich voordoen.

 • Hoe kun je plagen voorkomen?

Om plagen bij cannabisplanten te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen, zoals:

 1. Houd de kweekruimte schoon en vrij van vuil en afval om plagen geen schuilplaats te geven.
 2. Voorkom overmatig water geven om schimmels en andere ziekten te voorkomen die plagen aantrekken.
 3. Houd de luchtvochtigheid en temperatuur op een geschikt niveau (40-60% luchtvochtigheid en 20-25°C) om de kans op plagen te verminderen.
 4. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of nematoden om plagen te voorkomen en te behandelen.
 5. Vermijd het gebruik van pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de planten en de consumenten.

Door deze maatregelen te nemen, kun je de kans op plagen bij cannabisplanten verminderen en ervoor zorgen dat je planten gezond blijven.

 • Hoe behandel je plagen?

Als je plagen op je cannabisplanten opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen. Hieronder zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om plagen bij cannabisplanten te behandelen:

 1. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of nematoden om de plagen te bestrijden zonder schade toe te brengen aan de planten.
 2. Verwijder de aangetaste bladeren en takken om verdere verspreiding van de plaag te voorkomen.
 3. Was de planten met water en zeep om de plaag te verwijderen.
 4. Gebruik insecticiden om de plaag te bestrijden, maar vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de planten en de consumenten.

Het is belangrijk om snel te handelen wanneer je plagen op je cannabisplanten opmerkt om verdere schade te voorkomen en ervoor te zorgen dat je planten gezond blijven. Door bovenstaande maatregelen te nemen, kun je de plagen behandelen en je planten weer gezond maken.

Overvoeding en ondervoeding

 • Wat zijn de symptomen van overvoeding en ondervoeding?

Symptomen van overvoeding en ondervoeding bij cannabisplanten kunnen als volgt zijn:

Symptomen van overvoeding:

 1. Verbrande bladpunten en randen.
 2. Donkergroene bladeren die er glanzend uitzien.
 3. Gele of bruine bladeren met donkergroene aderen.
 4. Vertraagde groei en bloei.

Symptomen van ondervoeding:

 1. Gele bladeren, vooral op de onderste delen van de plant.
 2. Langzame groei en een algemene vertraging van de ontwikkeling.
 3. Kleine en dunne bladeren die er kwetsbaar uitzien.
 4. Verkleuring van de bladeren, zoals paarse tinten.

Het is belangrijk om de juiste voedingsstoffen te geven aan cannabisplanten om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en optimaal groeien. Overvoeding kan schadelijk zijn voor de planten en ondervoeding kan de groei en ontwikkeling vertragen en de opbrengst verminderen. Het is daarom belangrijk om de voedingsbehoeften van de planten te begrijpen en de juiste hoeveelheid voedingsstoffen te geven.

 • Hoe voorkom je overvoeding en ondervoeding?

Om overvoeding en ondervoeding bij cannabisplanten te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen, zoals:

 1. Geef de planten de juiste hoeveelheid voedingsstoffen volgens de behoeften van de planten in elke fase van de groei en bloei.
 2. Controleer regelmatig de pH-waarde van de grond om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor de planten om voedingsstoffen op te nemen.
 3. Gebruik hoogwaardige voedingsstoffen die speciaal zijn ontworpen voor cannabisplanten om ervoor te zorgen dat ze alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgen.
 4. Vermijd het geven van te veel voedingsstoffen in één keer en geef de planten de tijd om de voedingsstoffen op te nemen voordat je meer geeft.
 5. Geef de planten regelmatig water om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen gelijkmatig worden verdeeld en om de kans op overvoeding te verminderen.

Door deze maatregelen te nemen, kun je overvoeding en ondervoeding bij cannabisplanten voorkomen en ervoor zorgen dat ze gezond blijven en optimaal groeien en bloeien.

 • Hoe los je overvoeding en ondervoeding op?

Als je te maken hebt met overvoeding of ondervoeding bij cannabisplanten, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om dit op te lossen:

 1. Spoel de planten grondig met schoon water om te veel voedingsstoffen uit de grond te spoelen bij overvoeding.
 2. Verlaag de hoeveelheid voedingsstoffen die je aan de planten geeft als ze worden overvoed.
 3. Verhoog de hoeveelheid voedingsstoffen die je aan de planten geeft als ze worden ondervoed.
 4. Controleer de pH-waarde van de grond en pas deze aan als deze niet geschikt is voor de planten om voedingsstoffen op te nemen.
 5. Verhoog of verlaag de hoeveelheid water die je aan de planten geeft om de opname van voedingsstoffen te verbeteren.

Het is belangrijk om snel te handelen wanneer je te maken hebt met overvoeding of ondervoeding bij cannabisplanten om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en optimaal groeien en bloeien. Door bovenstaande maatregelen te nemen, kun je overvoeding en ondervoeding bij cannabisplanten oplossen en ervoor zorgen dat ze gezond blijven.

Conclusie

Het kweken van wiet is een leuke en lonende hobby die zeker de moeite waard is om te proberen. Door de juiste technieken en benodigdheden te gebruiken, kun je zelf hoogwaardige cannabis kweken die voldoet aan al je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Hopelijk heeft deze praktische gids voor beginners je geholpen om de basisbeginselen van het kweken van wiet te begrijpen en ben je nu klaar om aan de slag te gaan!

FAQs

 1. Is het legaal om wiet te kweken in Nederland?
 • Ja, het is toegestaan om maximaal vijf cannabisplanten per persoon te kweken voor persoonlijk gebruik.
 1. Hoe lang duurt het voordat cannabis volwassen is?
 • Dit hangt af van het type cannabisplant en de omstandigheden, maar gemiddeld duurt het 3 tot 5 maanden voordat cannabis volwassen is.
 1. Hoeveel cannabis kan ik oogsten van één plant?
 • Dit hangt af van het type cannabisplant en de omstandigheden, maar gemiddeld kan één plant ongeveer 100 tot 300 gram cannabis opleveren.
 1. Kan ik binnen cannabis kweken zonder verlichting?
 • Nee, cannabis heeft verlichting nodig om te groeien en te bloeien.
 1. Welke nutriënten zijn het belangrijkst bij het kweken van cannabis?
 • Stikstof, fosfor en kalium zijn de belangrijkste nutriënten voor het kweken van cannabis.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛