XTC en hallucinaties: hoe komt het?

In deze blogpost bespreken we de ervaring van een 17-jarige die hallucinaties kreeg na het gebruik van XTC. We gaan in op de mogelijke oorzaken van hallucinaties en de risico’s van hoog doseren. Verder geven we tips voor veiliger gebruik en bespreken we de invloed van leeftijd en redenen tot gebruik.

Oorzaken van hallucinaties door XTC

Hallucinaties door XTC kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het komen door je geestelijke en lichamelijke gesteldheid (je ‘set’) en door de omgeving en mensen om je heen (je ‘setting’). Daarnaast kan het veroorzaakt worden door te hoog doseren, bijvoorbeeld door het gebruik van vervuilde pillen met bijvoorbeeld mda erin.

Risico’s van hoog doseren

Hoog doseren brengt grote risico’s met zich mee, vooral op jonge leeftijd. Bijvoorbeeld omdat je de fijne effecten steeds minder merkt en daardoor steeds hoger gaat doseren. Hierdoor neemt ook het risico op bijwerkingen, zoals hallucinaties, flink toe. Het is daarom belangrijk om niet meer dan 1-1,5mg mdma per kilo lichaamsgewicht te gebruiken en voldoende pauze tussen gebruik in te lassen.

Tips voor veiliger gebruik

Om risico’s te beperken en er zoveel mogelijk plezier uit het gebruik te halen zijn er een aantal tips. Gebruik bijvoorbeeld niet te vaak en niet te veel, zorg voor een veilige en vertrouwde omgeving, drink voldoende water en neem rustig de tijd om bij te komen.

De invloed van leeftijd en redenen tot gebruik

Op jonge leeftijd komen drugs harder aan en kunnen ze meer schade toebrengen omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Ook is het belangrijk om je af te vragen waarom je drugs gebruikt. Gebruik je het puur voor de lol, of ook om van vervelende emoties af te komen? In dat laatste geval is het belangrijk om te leren om op een gezonde manier met emoties om te gaan.

Conclusie en hulp bij klachten

Hoog doseren van XTC brengt grote risico’s met zich mee, waaronder hallucinaties. Het is belangrijk om veilig te gebruiken en bewust te zijn van de risico’s. Heb je last van klachten? Neem dan gerust contact op met bijvoorbeeld je huisarts of andere hulpinstanties.

vergeet nooit

Aanbiedingen tot wel 50%

Meld je nu aan. Laatste kans ⌛